Експерти: Теперішня влада України не впорається з кризою — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерти: Теперішня влада України не впорається з кризою

Казна та Політика
4109
За результатами опитування 32 провідних експертів країни, які представив у Києві фонд "Демократичні ініціативи", нинішній влади не вдасться подолати економічну кризу, а парламентська коаліція розпадеться в першій половині 2009 року.
Найщасливішими політиками року, що йде, експерти назвали голову Верховної ради Володимира Литвина і прем'єр-міністра Юлію Тимошенко. Лідерами серед політичних невдах стали президент Віктор Ющенко і голова опозиційної Партії регіонів Віктор Янукович. Свій вибір експерти пояснили тим, що проблеми з курсом гривні та інші ознаки фінансової кризи в суспільній свідомості асоціюються із президентом Ющенком, а опозиціонер Янукович взагалі відсторонений від прийняття важливих рішень.
У той же час прем'єр Тимошенко зберігає досить високий рейтинг популярності навіть в умовах загрози нової "газової війни" з Росією, що українські фахівці схильні вважати більше політичним, ніж економічним явищем.
"Ціна газу, що сьогодні проголошує Росія, - це суміш бізнес-інтересів і помсти, - відзначив голова Асоціації політичних психологів України Віктор Рибаченко. - Бізнес-інтереси завжди диктували необхідність підвищити газову ціну, але для цього не вистачало підтримки суспільної думки". І сьогодні причина для цього, за його словами, з'явилася: це позиція Ющенка в російсько-грузинському конфлікті. "Тепер відключення газу, як акт політичної помсти, можуть підтримати широкі верстви російського суспільства", - вважає Рибаченко.
Проте, ні нинішньому уряду, ні правлячій коаліції, на думку експертів, не вдасться впоратися з викликами економічної кризи, що поглиблюється. Світова фінансова криза в 2009 році повинна відбитися на реальному секторі економіки провідних держав планети. А Україна після вступу у Світову організацію торгівлі не зможе залишитися поза цими кризовими явищами.
Уже за підсумками першого кварталу 2009 року в країні очікуються банкрутства цілої низки підприємств, які приведуть до посилення безробіття. Однак масових протестів учасники опитування не прогнозують. Вуличні протести можуть бути тільки локальними і будуть обмежені тими місцевостями, де звільнень буде найбільше.
У зовнішньополітичній сфері експерти найбільше стривожені авторитарними шляхом розвитку сусідньої Росії. Агресивна інформаційна політика цієї країни відносно України вже, на думку аналітиків, завдає шкоди Україні.
З боку Росії ведеться дуже активна антинатовська кампанія усередині України, що фінансується набагато краще, ніж кампанія офіційного Києва, спрямована на інформування населення про НАТО, вважає директор фонду "Демократичні ініціативи" Ілько Кучерів. "Більше того, є маса підтверджень того, що така кампанія ведеться і фінансується і на територіях держав - членів альянсу: у Сполучених Штатах, у Франції та Німеччині", - відмітив експерт.
За його словами, Київ докладає вкрай недостатньо зусиль для того, щоб пояснити російській суспільній думці, що зближення України з НАТО вигідно не тільки їй самій, але й пересічним росіянам. Адже вступ України в НАТО і Євросоюз автоматично відкриває нові перспективи і для жителів Російської Федерації, сказав Кучерів.
Олександр Савицький
За матеріалами:
Deutsche Welle
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас