Бензин у Венесуелі коштує в 20 разів дешевше від "Кока-коли" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Бензин у Венесуелі коштує в 20 разів дешевше від "Кока-коли"

Енергетика
1683
Найдешевший бензин у світі продається у Венесуелі - одному з найбільших світових експортерів нафти. Протягом останніх десяти років ціни на бензин у країні тримаються на рівні трьох-чотирьох центів за літр.
Для порівняння: безалкогольні напої коштують в 20 разів дорожче, пляшка мінеральної води - в 25 разів, чашка еспрессо в місцевому кафе - в 30 разів. Найчастіше відвідувачі заправних станцій залишають більше чайових співробітникам "заправок", ніж платять за сам бензин, адже, як говорить 38-річний Алексіс Сантана, що 16 років працює водієм автобуса, "якщо в нас є нафта, то й бензин повинен бути дешевим".
"Продавати наш бензин за такими цінами - це просте блюзнірство. З таким же успіхом ми могли б віддавати його безкоштовно!" - заявив в одній зі своїх промов президент країни Уго Чавес. Однак підвищення цін буде рівним політичному самогубству в країні, де молоді люди вважаються незалежними від батьків після того, як куплять собі машину.
Низькі ціни на бензин стали можливі завдяки державним субсидіям, які становили $19 млрд станом на середину 2008 р., коли вартість нафти досягала $116 за барель. Однак до середини грудня ціна нафти опустилася до $31 за барель.
Крім того, за словами Рамона Еспінази, колишнього головного економіста державної нафтової компанії PDVSA, "через те, що компанія щорічно дарує більше $3 тис. кожному власникові автомобіля в країні, у неї не залишається грошей на поліпшення місцевої системи дистрибуції нафти, стимулювання інших секторів економіки або скорочення своєї заборгованості".
Як стверджує економіст Хосе Луїс Кордейро, 80% усього бензину використовується приватними автомобілями, які перевозять усього 20% населення країни, у той час 80% громадян удаються до послуг громадського транспорту, що споживає 20% бензину. "Це приклад робінгудства навпаки", - говорить Кордейро.
Відповідно до дослідження, проведеного Світовим банком в 1990-х рр., $4 млрд, які Венесуела витрачала в той час на субсидування дешевого бензину, вистачило б на будівництво 41 тис. початкових або 7 тис. середніх шкіл на рік, повідомляє агентство IPS.
Низька вартість бензину приводить також до його контрабанди в сусідні з Венесуелою країни - Колумбію, Бразилію і Гайану. За деякими даними, близько 80 тис. сімей на північному сході Колумбії частково або цілком залежать від контрабанди палива як засобу до існування.
Культ володіння власним автомобілем у Венесуелі "в'ївся" у місцевих жителів настільки сильно, що місцева влада в столиці країни, Каракасі, видала розпорядження, відповідно до якого автомобілі, що перебувають у певних дорожніх рядах у час-пік, повинні крім водія мати ще одного пасажира.
За матеріалами:
Prian.ru
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас