"Ъ": Населення підключать до лічильника — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Населення підключать до лічильника

Енергетика
3266
Кабінет міністрів учора ввів нову схему розрахунків за теплову енергію. Споживачі тепер будуть вносити плату за неї на спеціальні розподільні рахунки в Ощадбанку, з яких частина коштів буде автоматично перераховуватися НАК "Нафтогаз України".
У такий спосіб Кабмін сподівається домогтися 100-процентної оплати природного газу, споживаного теплокомуненерго (ТКЕ).
Учора Кабінет міністрів опублікував постанову №1082 від 3 грудня, що передбачає, що кошти з оплати теплової енергії всіма категоріями споживачів будуть перераховуватися на поточні рахунки зі спеціальним режимом користування в Ощадбанку, а потім їхня частина - "Нафтогазу" за поставлений газ. Кабмін доручив МінЖКГ, Мінекономіки, Мінпаливенерго і НАК "Нафтогаз України" привести у відповідність із постановою свої нормативно-правові акти.
У Мінпаливенерго, що ініціювало підписання даного документа, стверджують, що розрахунки за природний газ після його введення досягнуть 100%. "В абсолютній більшості випадків населення платить за тепло і гарячу воду вчасно, а гроші осідають у кишенях ТКЕ. Потім 'Нафтогазу' доводиться пояснювати 'Газпрому', звідки виник такий великий борг", - розповів співрозмовник у міністерстві.
Одержати коментар в "Нафтогазі" не вдалося. Станом на 15 грудня загальна заборгованість теплопостачальних підприємств компанії "Газ України" за спожитий з 1 жовтня природний газ перевищила 1 млрд грн, а рівень розрахунків становить лише 36%, при цьому борг із початку поточного року становить 1,7 млрд грн, а рівень розрахунків - 71%.
У той же час голова спеціальної парламентської комісії з питання розслідування ситуації на ринку газу Василь Кисельов вважає, що основним неплатником є населення, а ТКЕ навіть доводиться брати кредити для того, щоб заплатити "Нафтогазу". З ним згодні й у ТКЕ. У прес-службі "Кременчуктеплоцентралі" заявили: "Якщо 'Нафтогаз' бере на себе відповідальність за розподіл наших коштів, нехай тоді відповідає і за платіжну дисципліну населення. Для нас посилення заходів зі збору грошей втрачає усякий сенс".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас