Експерти: Падіння цін на зерно в Україні практично призупинилось — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерти: Падіння цін на зерно в Україні практично призупинилось

Аграрний ринок
613
Падіння цін на зерно, що спостерігається в Україні протягом поточного маркетингового року (МР, липень 2008 - червень 2009) та особливо підсилилося в жовтні-листопаді, на минулому тижні трохи призупинилося, повідомили аграрні аналітики.
"Падіння цін практично призупинилося. Торгівля на ринку дуже млява", - сказала агентству "Інтерфакс-Україна" аналітик аналітичного центру "Украгроконсалт" Єлизавета Малишко в понеділок.
Експерти пов'язують сталу цінову стабільність із низькою активністю українського ринку, не відкидаючи, що така ситуація може зберегтися до середини січня 2009 року.
"Внутрішній ринок практично стоїть, тому і падіння зупинилося", - відзначає керівник аналітичної служби компанії "АПК-Інформ" Родіон Рибчинський.
Аналітики повідомляють, що млявий інтерес до закупівель зерна проявляють як внутрішні переробники, що працюють на раніше закуплених запасах, так й експортери через відсутність попиту на світових ринках. Крім того, не поспішають продавати запаси зерна сільгоспвиробники, очікуючи більш сприятливої цінової ситуації.
Згідно з даними компанії "Проагро", з 1 по 5 грудня середня ціна угод на пшеницю 3-го класу становила 950 грн/тонна (на умовах EXW), пшеницю 4-го класу - 830 грн/тонна, фуражну пшеницю - 490 грн/тонна, фуражний ячмінь - 600 грн/тонна, кукурудзу - 450 грн/тонна.
Аналітики вважають, що до середини січня 2009 року навряд чи варто очікувати якихось істотних змін на вітчизняному зерновому ринку.
"Спрогнозувати подальший розвиток ситуації вкрай важко. Але, швидше за все, ціни падати не будуть - далі нікуди, а для підвищення - немає підстав", - вважає Є.Малишко.
Як відзначають експерти, середина січня традиційно вважається періодом активізації торгівлі на зерновому ринку України, оскільки в цей період із закупівлями, як правило, виходять внутрішні переробники, що помітно вичерпали свої запаси в період новорічних свят. Крім цього, активізується експортна торгівля.
Як повідомлялося, Україна за попередніми оцінками цього року зібрала більше 54 млн тонн зерна (у початковій вазі) проти майже 29,3 млн тонн в 2007 році.
При цьому, внутрішнє споживання зерна оцінюється приблизно в 26 млн тонн.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас