Держкомстат: Базова інфляція в Україні у листопаді прискорилась до 1,6% — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Держкомстат: Базова інфляція в Україні у листопаді прискорилась до 1,6%

Казна та Політика
423
Базова інфляція в Україні в листопаді прискорилася до 1,6% у порівнянні з 1,3% у жовтні і 1,5% у вересні, повідомив Державний комітет статистики в понеділок.
Відповідно до його розрахунків, з початку року базова інфляція досягла 18,9%, тоді як у цілому споживчі ціни зросли на 19,8%.
У листопаді відновилася, перервана на один місяць у жовтні, тенденція, коли через сезонне і пов'язане зі спадом споживання уповільнення зростання цін на продовольчі продукти, базова інфляція перевищує темпи зростання всіх споживчих цін. У листопаді останні зросли на 1,5%.
Базова інфляція виключає короткострокові нерівномірні зміни цін під впливом окремих факторів, які носять адміністративний, подієвий, а також сезонний характер. Переважно мова йде про цінову динаміку, що не враховує зміни цін на продовольство та енергоносії.
Держкомстат України почав розрахунок базової інфляції з початку 2008 року.
Уряд України влітку поточного року погіршив прогноз зростання споживчих цін в 2008 році з 9,6% до 15,9%. Нова оцінка зростання споживчих цін була заснована на очікуваннях, що в липні і серпні вони знизяться, відповідно, на 0,4% та 0,3%, а в наступні місяці будуть рости дуже повільно: у вересні - на 0,2%, жовтні - на 0,4%, листопаді - на 0,2% і грудні - на 0,3%.
Переважна більшість експертів спочатку вважала урядовий прогноз заниженим, у тому числі обґрунтовуючи свою точку зору високими темпами, що зберігаються, базової інфляції.
На початку грудня Мінекономіки погіршило прогноз інфляції до 21%.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас