Литвицький: Зростання інфляції в Україні у грудні може сповільнитися — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Литвицький: Зростання інфляції в Україні у грудні може сповільнитися

Казна та Політика
568
Зростання інфляції в Україні в грудні може сповільнитися, хоча в цілому за підсумками року вона вийде на рівень більш високий, ніж у кризові 1998-1999 р., вважає керівник групи радників голови Національного банку України (НБУ) Валерій Литвицький.
"З огляду на тривале охолодження економіки, а також ефект впливу зниження цін на енергоносії, продовження дефляції цін на м'ясо, у грудні інфляція може бути нижчою від листопадової (...) Нацбанк буде сприяти зниженню інфляційного тиску, якщо зможе зберегти ринкову межу девальвації обмінного курсу до 7,4 грн/$1", - сказав він агентству "Інтерфакс-Україна" у понеділок.
За оцінкою керівника групи радників голови НБУ, за певних умов у грудні-2008 інфляція може виявитися на 0,8-1% меншою, ніж у грудні-2007 (2,1%).
"Інфляція споживчих цін (в 2008 році) незначно, але перевищить показники кризових 1998-1999 років (відповідно 20% і 19,2%). Вона буде поступатися лише історичному максимуму 2000 року - 25,8% (максимум за період існування гривні)", - відзначив Литвицький.
У той же час він підкреслив, що тарифи (зокрема, на житло) продовжують інтенсивно збільшуватися на тлі втрати контролю над ціновою політикою природних монополій на транспорті.
"Зниження цін на паливо та інші енергоносії ще не передалося в сегмент роздрібних цін. Інфляцію продовжують підживлювати очікування на тлі нестабільної політичної ситуації і розкручування істерії навколо курсової політики Нацбанку", - додав він.
У той же час, за словами експерта, рух монетарних агрегатів у листопаді був сприятливим для протидії інфляції. "Маса в листопаді виросла лише на 0,4% проти 3,2% рік тому у цьому ж місяці. У жовтні відповідні показники становили 0,3% і 1,7%. Монетарний навіс попередніх місяців (січень-вересень) також був легшим від торішнього", - пояснив Литвицький.
Як повідомлялося, інфляція в Україні в листопаді склала 1,5%, з початку року - 19,8%.
За оцінкою Міністерства економіки, інфляція цього року може скласти близько 21%.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас