Експерт: У Києві спостерігається міграція компаній з офісних центрів класу "А" у "В" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт: У Києві спостерігається міграція компаній з офісних центрів класу "А" у "В"

Нерухомість
634
У Києві в цей час спостерігається переїзд компаній з офісних центрів класу "А" у центри класу "В", повідомила директор з розвитку бізнесу, директор відділу офісної нерухомості компанії Jones Lang LaSalle (Київ) Ірина Пшенна.
"У цей час спостерігається дуже активна міграція компаній з офісів класу "А" у клас "В", у зв'язку з тим, що багато компаній через те, що відбувається на ринку, змушені знизити свої бюджети на утримання офісної нерухомості", - повідомила вона під час форуму "Total Office: офісна нерухомість, філософія офісного простору, дизайн та архітектура".
При цьому Пшенна відзначає, що низка компаній, що підписали раніше протоколи про намір щодо оренди офісних приміщень класу "А" і "В", розривають їх. При цьому вона додала, що західні компанії, які планували відкривати свої офіси в Києві, відмовилися від своїх намірів.
"Ми прогнозуємо, що попит на офісні приміщення істотно зменшиться в четвертому кварталі 2008 - першій половині 2009 року. І у зв'язку із цією ситуацією вже відбулося зниження орендних ставок у класі "А" - на 10%, класі "В" - на 15%", - відзначає вона.
За її словами, раніше 60% ринку офісної нерухомості покривали західні корпорації, а найбільш активними орендарями до кінця третього кварталу 2008 року були банківські інститути - порядку 38%.
"Однак фінансова криза вдарила по банках та інвестиційних компаніях - і відповідно ситуація на ринку буде змінюватися. На даний момент основний попит на офісні приміщення спостерігається з боку компаній FMCG - товарів народного споживання, і з боку компаній, які зайняті виробництвом програмного забезпечення", - відзначила вона.
Крім того, експерт відзначила, що сьогодні росте пропозиція суборенди офісних приміщень. "Пропозиція суборенди на ринку сьогодні досить велика, і багато компаній сьогодні готові здавати в оренду площі за орендною ставкою нижчою, ніж вони платять своїм орендодавцям", - додала Пшенна.
За її даними, на кінець третього кварталу 2008 року частка вільних офісних площ у столиці склала 6%. "Ми прогнозуємо, що до кінця наступного кварталу частка вільних площ у класі "А" досягне 10%", - відзначила вона.
При цьому І.Пшенна прогнозує поновлення зростання орендних ставок на офісні приміщення класу "А" і "В" з 2010 року, однак вона не уточнює розмір їхнього зростання.
Jones Lang LaSalle надає фінансові і комплексні професійні послуги в сфері нерухомості і має близько 180 представництв, які охоплюють понад 750 міст в 60 країнах світу. Оборот компанії в 2007 році склав $2,7 млрд.
У сфері управління корпоративною нерухомістю портфель Jones Lang LaSalle становить більше 111,5 млн кв. м по усім світі. Підрозділ компанії з управління інвестиціями LaSalle Investment Management управляє активами вартістю більше $53 млрд.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас