Іпотечним позичальникам Росії стане легше жити — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Іпотечним позичальникам Росії стане легше жити

Кредит&Депозит
2181
На минулому тижні на нараді в прем'єра Володимира Путіна чиновники обговорювали низку заходів щодо боротьби із кризою. Зокрема, рішення були прийняті про те, як полегшити долю іпотечних позичальників, що втратили роботу або частину зарплати, і банків, що видавали їм кредити, пишуть у понеділок “Ведомости”.
Як розповіли журналістам віце-прем'єр Олексій Кудрін і гендиректор Агентства іпотечного житлового кредитування (АІЖК) Олександр Семеняка, АІЖК буде надавати банкам поручительства за позичальників, які в 2009 р. прострочать свої платежі через те, що втратили роботу, або через скорочення доходу.
По більшості виданих кредитів середній розмір річного платежу позичальників коливається від 150 тис. до 250 тис. руб., сказав Семеняка. По кожному платежу банк буде оформлювати відстрочку, гарантом по який стане агентство. “Важливо, щоб позичальник після того, як знайде роботу, зміг продовжити платежі як по початковому кредиті, так і по додатковій відстрочці, щоб вона не сильно збільшувала його навантаження”, - відзначив Семеняка.
Агентство іпотечного житлового кредитування зможе поручитися за позичальників і навіть викупити в банків їхні борги. Якщо банк відмовиться від реструктуризації боргу, позичальник зможе звернутися в АІЖК. Агентство буде готове попрацювати з банком і навіть викупити кредит і саме допомогти позичальникові, додав віце-прем'єр Олексій Кудрін. Він також сказав, що умови розстрочки по кредитах для громадян будуть приблизно такими ж, як й умови по основному іпотечному кредиті. Раніше представник АІЖК говорив, що на надання гарантій знадобиться 20-25 млрд. руб.
Самі ж банки зможуть випускати іпотечні облігації, які будуть рефінансуватися в ЦБ. АІЖК виступить поручителем по цих паперах на суму до 500 млрд. руб., заявив Семеняка. Він пообіцяв, що “уже в середині наступного року” банки одержать “досить значний обсяг” коштів. Але держава при цьому буде наполягати на тому, щоб ці гроші “банки направляли не тільки на підтримку ліквідності, але й на підтримку платоспроможного попиту на ринку житла”. Кудрін висловив припущення, що обсяг іпотеки продовжить рости: “Будуть люди, які нагромадили необхідні кошти і хотіли почати іпотечну програму, а головне - тому що буде знижуватися вартість житла”.
Нарешті, АІЖК розширить спектр кредитів, що викуповують у банків, які “мають нормальні економічні показники, але відрізняються документацією та іншими несуттєвими відмінностями (від сьогоднішніх стандартів викупу), відзначив Семеняка. За словами Кудріна, для викупу іпотечних кредитів АІЖК через держбанки буде поетапно виділений кредит до 200 млрд руб.
За матеріалами:
K2Kapital
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас