Пинзеник: Зниження оптових цін в промисловості є "сигналом правильної реакції економіки на кризу". — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Пинзеник: Зниження оптових цін в промисловості є "сигналом правильної реакції економіки на кризу".

Казна та Політика
787
За даними Держкомстату України, в листопаді 2008 р. оптові ціни в промисловості знизилися на 6,5%, і "це надзвичайно важливий сигнал правильної реакції економіки на кризу". Про це повідомив міністр фінансів України Віктор Пинзеник, повідомляє прес-служба відомства. Зниження цін триває третій місяць підряд. У вересні воно складало 1,8%, у жовтні – 1,4%. В цілому за останні три місяці зниження цін у промисловості досягнуло майже 10%. "Зниження цін - це важливий елемент поведінки, яку я називаю "підіть назустріч один одному", - зазначив В.Пинзеник.
Як і у світі, так і в Україні, нинішня криза реальної економіки, що розпочалася з банківського сектора, має у своїй основі кризу споживання. Зниження цін у промисловості допомагає утримати обсяги виробництва (або зменшити масштаби його зниження) в умовах, коли уражений (істотно зменшився) сектор споживання.
Це один з напрямів дуже непростої дороги, який почне виводити Україну з кризи, підкреслив міністр фінансів. "Це приклад нестандартної поведінки у нестандартній ситуації. Хоча я добре знаю, що у нормальних, стандартних умовах дефляція (зниження цін) не дуже добре явище в економіці", - сказав він.
Коментуючи ситуацію із споживчими цінами, В.Пинзеник зазначив: "У мене не викликає тривоги показник зміни споживчих цін (інфляції) – 1,5%. По-перше, він менший попереднього місяця (1,7%) і значно нижчий від показника листопада попереднього року (2,2%). По-друге, майже не змінилися ціни на продовольчі товари (+0,2% проти + 2,3% у листопаді попереднього року). По-третє, зростання цін відбулося за рахунок тих секторів (комунальні послуги), в яких роками собівартість виробництва була значно нижчою за ціни".
В умовах, що склалися, якщо не буде допущено помилок, в країні немає ризиків високої інфляції. Разом з тим реакцію споживчих цін (їх зниження чи уповільнення зростання) В.Пинзеник вважає недостатньою. На його переконання, потрібна більш значна реакція цін як у секторі кінцевого споживання, так і цін у виробничих секторах. "Здійснених кроків недостатньо для зменшення негативних наслідків кризи споживання. І я очікую більш глибокої реакції економіки у грудні нинішнього року", - сказав він.
Така реакція, що здійснюється водночас у всіх секторах економіки, знижує видатки у всіх галузях, утримує на кращій позиції реальні споживчі витрати (за рахунок правильної цінової динаміки) і допомагає економіці утримувати обсяги виробництва на досягнутому рівні або зменшити темпи його падіння, зазначив міністр.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас