Банкіри розходяться в оцінці впливу на ринок скасування заборони на дострокове вилучення депозитів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банкіри розходяться в оцінці впливу на ринок скасування заборони на дострокове вилучення депозитів

Кредит&Депозит
3559
Українські банкіри розходяться в оцінці впливу на фінансовий ринок і банківську систему рішення Національного банку України (НБУ) про скасування заборони на дострокове вилучення депозитів (постанови №319).
"Скасування мораторію на дострокове вилучення депозитів можуе привести до погіршення ліквідності в багатьох банків: втеча вкладників триває, курс гривні до долара залишається надзвичайно волатильним. Така шокова терапія може вже навесні привести до банкрутства декількох десятків банків у країні", - сказав агентству "Інтерфакс-Україна" голова правління одного з невеликих українських банків.
"Це суворе рішення, може дати додатковий імпульс до відтоку коштів з банківської системи: понеділок покаже, наскільки сильного. Є питання і до оприлюднення цього рішення: банки змогли з ним ознайомитися в п'ятницю ввечері, тоді як воно набуло чинності ще в четвер", - додав голова казначейства іншої кредитно-фінансової установи.
Як повідомлялося, НБУ скасував заборону на дострокове вилучення депозитів своєю постановою №413, що набула чинності 4 грудня.
"Скасування антикризової постанови №319 - дуже правильне рішення для економіки, і, можливо, що навіть трохи запізнилося. Скасування мораторію на дострокове зняття депозитів дозволять розблокувати взаєморозрахунки між суб'єктами господарювання. Вони проведуть відкладені через заморожування коштів на депозитах взаєморозрахунки за старим курсом гривні до долара, що дозволить на якийсь час зняти напругу на валютному ринку, і курс гривні може навіть зміцнитися", - сказав член наглядової ради Енергобанку (Київ) В'ячеслав Юткін.
Разом з тим, за його словами, скасування антикризової постанови може завдати удару по тих банках, які підтримували свою ліквідність в основному за рахунок заморожених коштів на депозитних рахунках клієнтів. "Думаю, що 7-10 банків можуть незабаром заявити про те, що в них почалися фінансові проблеми", - пояснив В.Юткін.
"Антикризова постанова №319 приймалася на розширеному засіданні правління НБУ, а її скасування відбулося без діалогу регулятора з банківською системою. У цей час ситуація в банківській системі стала стабілізуватися, і якби в новій постанові Нацбанку був чіткий мессидж про курс валютної політики, і населення йому повірило, то скасування мораторію на дострокове вилучення депозитів були б доцільним", - сказав член Ради НБУ Василь Горбаль.
"Постанова дуже серйозна. Вона абсолютно правильна. Але, указавши завдання, які НБУ ставить перед банками, центробанк не позначив свої плани щодо рефінансування кредитно-фінансових установ. Банки не зможуть пролонгувати кредити без рефінансування з боку НБУ", - сказав голова правління середнього банку з вітчизняним капіталом.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас