"Ъ": Девелоперська компанія ТММ близька до дефолту — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Девелоперська компанія ТММ близька до дефолту

Нерухомість
3320
Агентство Fitch учора присвоїло одній з найбільших українських девелоперських компаній - TMM Real Estate Development - найгірший серед українських емітентів довгостроковий рейтинг CC із прогнозом "негативний", що практично відповідає переддефолтному стану.
За словами експертів Fitch, їхня оцінка ґрунтується на тому, що здійснення діяльності ТММ повністю залежить від доброї волі кредиторів, і впевненості в тому, що ті вирішать відстрочити виплати по кредитах, в агентства немає. У компанії, у свою чергу, заявляють, що домовилися про рефінансування. Втім, банкіри говорять, що зі зниженням рейтингу реалізація цих планів малоймовірна.
У портфелі TMM 35 проектів загальною площею більше 3 млн кв. м. NAV (чиста вартість активів) на 30 червня - $1,49 млрд. 70% акцій TMM - у її засновника і гендиректора Миколи Толмачова, 13% - free float. Капіталізація на вчора - 49,72 млн євро.
Fitch присвоїло TMM Real Estate Development Plc довгострокові рейтинги дефолту емітента в іноземній і національній валюті CC, національний довгостроковий рейтинг B(ukr) і помістило їх у список Rating Watch "негативний". У вчорашньому повідомленні Fitch говориться, що негативним рейтинговим фактором є те, що більшість проектів ТММ ще не почато і їхня реалізація залежить від того, чи вдасться компанії залучити зовнішнє боргове фінансування.
На думку експертів агентства, при нинішній ситуації з фондуванням для TMM це складне завдання: рейтинги TMM відображають відносно невеликі масштаби бізнесу (на кінець 2007 року чистий виторг - $61 млн, EBITDAR - $9 млн), слабку ліквідність та уразливість до можливого зниження маржі EBITDAR (в 2007 році - 15%) у випадку спаду на ринку нерухомості. В Fitch побоюються, що TMM не зможе погасити або рефінансувати короткострокову заборгованість. "Як наслідок, компанія сильно залежить від рішень кредиторів щодо пролонгації запозичень, а Fitch не може із упевненістю стверджувати, що всі кредитори будуть готові продовжити зобов'язання компанії", - повідомляє агентство.
Станом на 20 листопада загальний борг TMM становив $88 млн, 66% з яких - забезпечений борг. Портфель боргових зобов'язань включає випуск внутрішніх облігацій TMM на суму 181 млн грн із купоном 16,5% і погашенням у жовтні 2009 року. Ліквідність девелопера підтримується за рахунок резервів коштів у розмірі $1 млн і невикористаних безвідкличних кредитних ліній на загальну суму $25 млн (на 20 листопада). Але компанія продовжує генерувати негативний грошовий потік, тоді як її потреби у фондуванні включають короткостроковий борг у розмірі $65 млн, відзначають в Fitch.
Фінансовий директор TMM Лариса Чивуріна уточнила, що, коли рейтингове агентство Fitch запитувало інформацію (30 листопада), компанією було заплановано погашення двох кредитних ліній і зараз обсяг короткострокового боргу компанії (включаючи виплати по облігаціях) становить порядку $30 млн зі строком погашення в жовтні-листопаді 2009 року. "ТММ провела пролонгацію своїх короткострокових боргових зобов'язань: компанія підписала новий кредитний договір на суму 36 млн грн (дата погашення - 27 листопада 2009 року), а також додаткову угоду про продовження існуючої кредитної лінії на суму 17,2 млн євро (дата погашення - 30 листопада 2011 року)", - повідомила Чивуріна.
Проте банкіри говорять, що присвоєння такого низького рейтингу негативно відіб'ється на діяльності компанії. "З таким рейтингом вони навряд чи можуть розраховувати на залучення іноземних інвестицій", - говорить начальник управління казначейства Індустріалбанку Олександр Фомін. Член наглядової ради Енергобанку В'ячеслав Юткін нагадує, що рейтинг CC - прецедент не тільки для будівельного сектора, але й для всіх українських емітентів. Рейтинг CCC/"негативний" привласнений Родовід Банку і банку "Надра" (рейтинг Fitch), CCC+/"негативний" - банку "Юнекс" (рейтинг Standart & Poor's) і CCC+/"стабільний" - концерну "Стирол" (Fitch). "По суті, рейтинг CC - це переддефолтний стан.
Зараз в TMM занадто багато законсервованого житла, тому відсутність грошового потоку та наявність нематеріальних активів у вигляді нереалізованих квартир створюють дисбаланс фінансових потоків. У цілому благополучна компанія стала заручником незбалансованих активів, і наявність такого рейтингу спровокує банки вимагати в будь-якого девелопера рейтинги або історію погашення зобов'язань", - говорить Юткін.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас