Ціни на квартири у Києві знизились, досягнувши 2527 дол./кв.м — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ціни на квартири у Києві знизились, досягнувши 2527 дол./кв.м

Нерухомість
3453
За даними інформаційно-аналітичного порталу Канзас за період з 24 листопада по 1 грудня 2008 року індекс вартості вторинної нерухомості Києва знизився на 45$. На сьогоднішній день вартість квадратного метра становить 2527$/кв.м.
За підсумками минулого тижня ситуація на ринку житлової нерухомості Києва не змінилася - ціни стабільно падають, причому прискореними темпами.
Трапилося те, чого очікували багато хто - ціни на квартири поповзли вниз, однак реального купівельного попиту як і раніше немає. Адже іпотека стала фактично недоступною, курс долара день за днем росте - ринок заморожений.
З огляду на негативну динаміку індексу, аналітики компанії "Канзас" прогнозують подальше зниження вартості квартир до кінця місяця.
Індекс вартості є індикатором поточного рівня цін на житло. Він не відображає ціну якоїсь конкретної квартири, а є загальноринковим показником. Зростання або зниження цього показника слугує індикатором підвищення або зниження загального рівня цін на житло в місті. А зміна ціни кожної окремої квартири є приблизно пропорційна зміні індексу вартості.
Другим показником, що розраховується для аналізу динаміки цін на ринку житла, є індекс цінового очікування. Цей показник має подвійний логічний зміст. З одного боку це індикатор темпів зміни цін на ринку нерухомості (% на місяць), а з іншого боку - значення похідної індексу вартості.
Індекс цінового очікування вторинної нерухомості Києва за минулий тиждень підвищився. У цей час, індекс очікування перебуває в негативній області і становить -1.75%. Таке значення індексу є передумовою для подальшого зниження цін на житло.
Індекс очікування є єдиним на сьогоднішній день обґрунтованим математичним інструментом аналізу динаміки цін на ринку житла. Він допомагає відслідковувати приховані внутрішні процеси ринку нерухомості. Значення індексу дозволяють уявити темпи приросту цін на найближчі місяці. Індекс очікування слугує інструментом оцінки своїх дій з вкладення коштів, допомагає стежити за прихованими тенденціями, знаходити важливі закономірності ринку нерухомості. Підвищення індексу очікування дає підстави припускати подальше підвищення цін на житлову нерухомість. Зниження індексу до нуля означає стабілізацію ринку, а негативне значення означає можливе зниження цін.
Третім показником, що розраховується компанією "Канзас" для вторинного ринку нерухомості Києва, є індекс прибутковості. Цей індекс дозволяє проводити зручний моніторинг поточної прибутковості вкладень у нерухомість, не вдаючись до самостійних обчислень. Розрахунок індексу прибутковості здійснюється за новою методикою, що дозволяє побачити місячну ставку прибутковості нерухомості, а саме, індекс прибутковості розраховується як сума приросту вартості квартири за минулий місяць і місячний дохід від здачі квартири в оренду. Індекс прибутковості за новою версією компанії "Канзас" виражається у відсотках за місяць.
Індекс прибутковості вторинного житла за жовтень 2008 р. знизився на 2,0%. Поточне значення індексу перебуває в негативній області і становить -0,9%. За даними Національного банку України, річна середньозважена ставка прибутковості по довгострокових банківських депозитах на вересень 2008 року склала 10,9% річних, тобто 0,91%/місяць. Таким чином, на сьогоднішній день, банківський депозит є більш привабливим для вкладення грошей, ніж столичне житло.
Компанія "Канзас" уже три роки проводить розрахунки індексів нерухомості та аналізує їхню динаміку. Зараз у базі даних, на підставі якої будуються графіки індексів Києва з 2005 року, знаходиться 302 тисячі оголошень про продаж квартир.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас