НБУ з 2 грудня відмовився від обмежень на готівковому валютному ринку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ з 2 грудня відмовився від обмежень на готівковому валютному ринку

Валюта
17145
Національний банк України (НБУ) з 2 грудня відмовився від обмежень на готівковому валютному ринку.
Відповідне рішення закріплене постановою НБУ №408, текст якої має агентство "Інтерфакс-Україна".
"З 2 грудня 2008 року на готівковому валютному ринку України вповноважені банки та уповноважені фінансові установи здійснюють операції купівлі та продажу готівкової іноземної валюти без обмежень щодо розміру маржі між курсом покупки і продажу готівкової інвалюти і граничного відхилення курсу покупки та продажу готівкової інвалюти від офіційного курсу", - указується в документі.
Крім того, постановою скасована заборона на зміну банками значення курсів по готівкових операціях протягом одного робочого дня.
"Штучні обмеження породжують нестабільність, тому таке рішення НБУ можна привітати. При заборонах, що діяли, я не міг поставити реальний курс покупки, і долар несли не в банк, а валютникам (на чорному ринку - ІФ)", - прокоментував це рішення агентству "Інтерфакс-Україна" скарбник одного з українських банків.
Як повідомлялося, НБУ з 5 листопада істотно посилив обмеження на готівковому валютному ринку, що привело до виникнення дефіциту пропозиції іноземної готівкової валюти з боку банків і до активізації "чорного" ринку: скасування цих обмежень НБУ анонсував ще 27 листопада.
За оперативними даними НБУ, населення України в листопаді купило іноземної валюти на $2 млрд більше, ніж продало, тоді як у жовтні - на $938,2 млн.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас