Експертні прогнози щодо курсу гривні на весну: сім-вісім — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експертні прогнози щодо курсу гривні на весну: сім-вісім

Валюта
18699
Олександр Жолудь, аналітик Міжнародного центру перспективних досліджень
Падіння, що зараз відбувається, викликано дефіцитом гривні на початку місяця. Щомісяця до кінця попереднього місяця кошти в казначействі збираються. На початку місяця вони починають надходити в місцеві бюджети під якісь виплати, відповідно виникає якийсь дефіцит гривні. Говорити про стабілізацію можна буде тільки до середини місяця, коли ми побачимо збільшення грошової маси. І якщо до цього часу не буде тривати ослаблення гривні, то можна буде говорити про стабілізацію.
Коли ми дійдемо офіційним курсом до міжбанківського, як написано в постанові НБУ і що відповідає домовленості із МВФ, тоді на міжбанку вже не буде істотних коливань курсу, тоді можна буде починати проводити політику оптимізації коливань курсів після закінчення сесії шляхом того ж проведення аукціонів.
Думаю, на цьому тижні курс буде ледве більше позначки 7 гривень. У наступному році ми очікуємо подальше ослаблення гривні, але воно вже не буде таким стрибкоподібним, як зараз, а більш спокійним. Думаю, можна говорити про курс близько 8 гривень на кінець наступного року. Але це за умови, що Нацбанк не буде активно займатися уливанням грошової маси в економіку шляхом рефінансування, а також не буде активно купувати облігації внутрішньої держпозики.
Ярослав Стецик , аналітик компанії ”Astrum Інвестиційний Менеджмент”
Зміна курсу йде звичайно стрибкоподібно, тому це просто уповільнення після істотного зростання долара минулого тижня. Я не думаю, що це стабілізація, тому що для неї ще немає відповідних факторів. Думаю, протягом наступних днів долар буде продовжувати рости. Можливі стрибки до 7,8-8 гривень наприкінці тижня. Потім зусиллями Нацбанку його вдасться зупинити. Протягом місяця буде близько 7 гривень. Поки що Нацбанк робить усе, що може. Далі необхідно застосовувати довгострокові заходи з боку уряду. Це може бути стимулювання експорту та обмеження імпорту.
Думаю, до березня-квітня на валютному ринку буде нестабільність, будуть стрибки. Можливо, якщо навіть зараз долар удасться опустити, буде ще один стрибок. Не можу сказати до якого рівня, можливо, навіть до 10 гривень. У березні-квітні, думаю, наступить стабілізація у зв'язку з тим, що зменшиться купівельна спроможність і відповідно імпорт, тому попит на валюту впаде. Курс буде на рівні 7-7,5. Це будуть перші кроки до стабілізації банківської сфери.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас