Бернанке: Подальше зниження ставок "ймовірне" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Бернанке: Подальше зниження ставок "ймовірне"

Казна та Політика
613
Голова Федеральної резервної системи США Бен Бернанке закликав до рішучих дій із захисту американської економіки і заявив, що ФРС готова прямо купувати цінні папери та підтримувати ринки, у той час як дисконтні ставки наближаються до нуля, повідомляє Reuters.
"Економічна політика нашої країни повинна бути направлена на ризики для фінансової стабільності і зростання економіки, з якими ми зіткнулися", сказав Бернанке під час виступу у Торговельній палаті Остіна, Техас.
Новий президент США Барак Обама планує представити пакет фінансово-бюджетних заходів, спрямованих на підтримку економічного зростання, після вступу на посаду 20 січня, однак він не повідомляє подробиць цього плану і говорить, що він ще в роботі.
Бернанке заявив, що подальше зниження дисконтних ставок нижче нинішнього рівня ставки ФРС по основних фондах, що перебуває на рівні 1%, "звичайно, імовірно", але дав зрозуміти, що ФРС використає також нетрадиційні методи допомоги економічному зростанню.
"Хоча традиційна політика дисконтних ставок обмежена тим, що номінальні дисконтні ставки не можуть опуститися нижче нуля, друга стріла в сагайдаці ФРС, надання ліквідності, залишається ефективною", - сказав він.
Бернанке заявив, що ФРС, можливо, буде прямо купувати довгострокові цінні папери, емітовані міністерством фінансів США і структурами, що користуються державною підтримкою, щоб впливати на прибутковість і стимулювати попит. Він додав, що ФРС може вжити і більш широкі заходи.
"Федеральна резервна система може підтримувати ліквідність не тільки фінансових установ, але й безпосередньо фінансових ринків, як ми недавно зробили відносно ринку комерційних цінних паперів", - сказав він.
На думку більшості спостерігачів, ФРС знизить дисконтні ставки по основних фондах на половину процентного пункту, до 0,50%, на найближчому засіданні, призначеному на 15-16 грудня.
Незважаючи на заходи вжиті ФРС, Бернанке попередив, що не слід очікувати швидкого видужання економіки.
"Про ймовірну тривалість фінансової кризи важко судити, і внаслідок цього невизначеність із приводу економічних перспектив нетипово велика. Але навіть якщо функціонування фінансових ринків продовжить поліпшуватися, економіка в цілому залишиться слабкою протягом деякого часу", - сказав він.
За матеріалами:
K2Kapital
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас