ООН: Наступного року світове зростання ВВП скоротиться до 1% — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ООН: Наступного року світове зростання ВВП скоротиться до 1%

292
ООН прогнозує значне уповільнення - з 2,5% до 1% - світового економічного зростання в 2009 році на тлі фінансової кризи. Про це говориться в поширеному сьогодні попередньому варіанті доповіді організації. У документі відзначається, що в 2009 році не виключене й скорочення світової економіки: воно здається найбільш імовірним у випадку недостатності комплексного пакета стимулюючих заходів або їх несвоєчасного застосування.
Доповідь про світову економічну ситуацію і перспективи на 2009 рік містить заклик до координації міжнародних пакетів стимулюючих заходів з метою обмеження впливу спаду західних економік на найбідніші країни. У документі вказується на те, що економічна обстановка для країн з економікою, що розвивається, і економікою перехідного типу останнім часом різко погіршилася. При цьому експерти вважають, що широкомасштабні фінансові стимули, погоджені розвиненими країнами, не тільки не допоможуть уникнути гіршого прояву кризи, але й не захистять від значного спаду світової економіки в 2009 році.
ООН також закликала до більш строгого регулювання інститутів фінансового ринку, забезпечення адекватної міжнародної ліквідності, реформування міжнародної резервної системи і поліпшення управління світовою економікою, щоб уникнути повторення кризи. У доповіді вказується також на те, що відтік капіталу із країн, що розвиваються, у розвинені, як і раніше, буде вищим, ніж приплив, і державні інвестиційні фонди ринків, що розвиваються, збільшаться до кінця поточного року $4 трлн. ООН відзначає, що вартість зовнішнього кредитування для країн, що розвиваються, різко виросла, а поряд зі швидким уповільненням зростання експорту, баланси поточних рахунків багатьох країн погіршилися.
За матеріалами:
K2Kapital
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас