Експерт: Нинішньому поколінню політиків не вдасться позбутися від політичної складової у газових переговорах з Росією — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт: Нинішньому поколінню політиків не вдасться позбутися від політичної складової у газових переговорах з Росією

Енергетика
227
Нинішньому поколінню політиків не вдасться позбутися від політичної складової в газових переговорах з Росією. Таку думку висловив незалежний експерт з енергетичних питань Олександр Нарбут під час інтернет-конференції на сайті "Оглядач".
"Тут є два аспекти. Перший - газо-енергетична і ресурсна проблематика давно взята на озброєння Росією як стратегічний інструмент проведення своєї політики. Оскільки ми маємо історичного партнера з вирішення газової проблеми - Росію, - то так чи інакше політичний компонент із боку Росії буде присутній", - сказав він. При цьому він додав, що "у медалі є два боки. Другий бік цієї медалі - бажання наших політиків максимально погрітися в променях цієї проблеми, запекло критикуючи діючий уряд, або комусь заробити славу "газової Жанни Д'арк", Робесп’єра, домагаючись особливих позицій у вирішенні цієї проблеми". "Так що думаю, що позбутися від цього компонента, принаймні нинішньому поколінню політиків, не вдасться", - відзначив експерт.
Нагадаємо, Президент Росії Дмитро Медведєв доручив "Газпрому" стягнути з України 2,4 млрд. дол. боргу за газ. Погашення боргів стало однією з умов меморандуму про перехід на прямі постачання газу і поступовий, протягом трьох років, перехід на ринкове ціноутворення для України. 25 листопада ВАТ "Газпром" і НАК "Нафтогаз України" домовилися, що до 1 грудня "Нафтогаз" сплатить борг за газ, поставлений у вересні, і частину боргу за жовтень, після чого сторони зможуть продовжити переговори про реалізацію жовтневого меморандуму. 26 листопада перший заступник голови правління НАК "Нафтогаз України" Ігор Діденко уточнив, що до кінця тижня "Нафтогаз" планує виплатити борг за вересень у сумі 380 млн. дол. і почати виплачувати борг за жовтень.
26 листопада в Кабінеті міністрів голова правління НАК "Нафтогаз України" Олег Дубина заявив, що компанія не може придбати валюту для погашення боргу за газ.
28 листопада, НАК "Нафтогаз України" зміг придбати і перевести на рахунки компанії RosUkrEnergo A.G. (Швейцарія) близько 100 млн. дол. з 500 млн. дол., обіцяних до переведення до 1 грудня 2008 року.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас