Металобрухт проконтролюють — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Металобрухт проконтролюють

1101
Мінпромполітики виступило з ініціативою посилити контроль за металобрухтовиками. Силовим структурам та органам місцевого самоврядування запропоновано уважніше придивитися до виконання ліцензійних умов операторами.
Відомство внесло пропозицію посилити профільне законодавство, розширивши права місцевої влади в сфері контролю за приймальними пунктами з одночасним збільшенням переліку негожих до заготівлі предметів. Мотиви, що спонукали міністерство вкотре згадати про збирачів важливої сировини, досить очевидні - економічний спад у країні неминуче відродить хвилю збору металу в тих місцях, де ці самі металеві предмети ще потрібні попереднім власникам. І роботу на випередження подій завжди приємно, але не так часто доводиться бачити з боку держвідомств. З іншого боку, у зв'язку зі спадом виробництва в сталеварів ринок переживає не кращі часи, і посилення адміністративного тиску може негативно позначитися на ситуації.
"Сьогодні ціна металобрухту усередині країни ледве покриває витрати компаній на його збір і виконання всіх технологічних процедур. Нові перевірки, безумовно, ускладнять роботу, і не виключено, що будуть коштувати деяким фірмам ліцензії. З іншого боку, передача права контролю за виконанням ліцензійних умов місцевим органам влади - це шлях до насильницького переділу галузі", - так висловився про те, що відбувається, один з учасників регуляторного процесу. Також потрібно сказати, що падіння цін на сировину привело до зниження прибутковості роботи офіційних ліцензійних приймальних пунктів і дало поштовх для розвитку тіньових пунктів збору, які не несуть податкових і багато інших невиробничих витрат.
"Закручуючи гайки, коли кожен люк, кожен шматок могильної огорожки або залізнична запчастина будуть коштувати компанії проблем або позбавлення ліцензії, міністерство тим самим штовхає ринок у тінь, хоче воно того чи ні. І це вже не кажучи про те, що питання визначення справжньої долі, придатності або непридатності зданого в утиль предмета завжди було складним і досить суб'єктивним", - описав ситуацію представник заготівельного бізнесу.
Обсяг ринку металобрухту в Україні оцінюється в 8 млн. т (або $3,2 млрд., за ціною $400 за 1 т). У січні-жовтні 2008 р. у порівнянні із січнем-жовтнем 2007 р. експорт чорного металобрухту зменшився на 4,1%, або на 24,87 тис. т,- до 580,75 тис. т на $278,84 млн. У вересні 2008 р. експорт чорного металобрухту скоротився на 36%, або на 16,39 тис. т у порівнянні із серпнем до 29,09 тис. У цілому на ринку металобрухту працюють 1689 суб'єктів господарської діяльності. В 2008 р. Мінпромполітики видало 313 розпоряджень про усунення порушень ліцензійних умов. Анульовано 180 ліцензій на здійснення діяльності з металобрухтом кольорових металів та 237 ліцензій - з металобрухтом чорних металів. Анульовано 29 копій ліцензій на роботу приймальних пунктів з металобрухтом кольорових металів і 120 - металобрухтом чорних металів.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас