Пропозиція інвалюти на ринку України у листопаді скоротилась на 43% — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Пропозиція інвалюти на ринку України у листопаді скоротилась на 43%

Валюта
1240
Пропозиція іноземної валюти на внутрішньому ринку Україні в листопаді скоротилася на 43%, тоді як попит зріс на 10%, повідомив перший заступник голови Національного банку України (НБУ) Анатолій Шаповалов.
"Переважає попит на валюту. Якщо взяти листопад - надходження у валюті скоротилися на 31%, попит на валюту виріс на 10%, а пропозиція на ринку скоротилася на 43%", - сказав він про фактори впливу на курсову динаміку в ефірі телеканалу "Інтер".
При цьому він відзначив, що валютні резерви Нацбанку на сьогоднішній день становлять $32,7 млрд.
Як повідомлялося, курс гривні на міжбанку з початку поточного року знизився на 48,4% - до 7,5 грн/$1, тоді як за 2007 рік він знизився на 0,2% - до 5,0540 грн/$1.
У свою чергу, голова парламентського комітету з питань фінансів і банківської діяльності Микола Азаров, що брав участь у дискусії, відзначив, що резерви Нацбанку істотно скоротилися: у серпні-2008 вони становили близько $38 млрд, а в листопаді до них були додані $4,5 млрд кредитних коштів від Міжнародного валютного фонду.
"На скільки зменшилися валютні резерви - на $10,5 млрд. Виникає питання, а де вони?", - запитав він.
За словами Шаповалова, скорочення резервів у цей період було пов'язано з валютними інтервенціями для підтримки курсу національної валюти. "Продано, виведено на валютний ринок - $7,7 млрд все інше - курсові різниці", - сказав Шаповалов.
При цьому він нагадав, що за січень-вересень НБУ викупив на ринку надлишкової пропозиції валюти на $6,6 млрд.
Перший заступник голови НБУ також закликав населення України утриматися від скупки валюти за завищеними курсами, щоб не підсилювати девальваційні тенденції.
Разом з тим голова фінансового комітету Верховної Ради заявив, що паніка на ринку виникла через дії бізнес-структур, а не населення. "Паніку створили не вони (люди), а ті юридичні особи, які конвертували величезну кількість валюти, і вивели її за кордон. От хто створив паніку. А люди вже підхопили цю паніку", - підкреслив Азаров.
У зв'язку з цим він нагадав, що подібні небезпечні прояви в 2004 році вдалося припинити шляхом жорсткості процедури проведення валютних переказів за кордон.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас