В UBS шукають винних — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В UBS шукають винних

Казна та Політика
2598
Акціонери швейцарського банку UBS схвалили план одержання державної допомоги в розмірі 3,9 млрд євро та вирішили ініціювати судове розслідування проти колишніх топ-менеджерів. Саме вони винні в тому, що UBS зазнав найбільш значні збитки в Європі через кризу американського іпотечного ринку, вважають акціонери.
У швейцарському Люцерні 27 листопада пройшли позачергові загальні збори акціонерів UBS. Акціонери схвалили продаж облігацій банку на 6 млрд швейцарських франків (3,9 млрд євро) уряду Швейцарії. Згодом ці облігації можуть бути конвертовані в акції UBS. Ця угода є частиною масштабного плану допомоги уряду UBS: крім покупки облігацій влада направить 62 млрд франків (40 млрд євро) на викуп проблемних активів банку. З початку кризи UBS списав 38 млрд євро - більше, ніж будь-який інший європейський банк.
На засіданні голова ради директорів Петер Курер заявив, що керівництво UBS відмовиться від бонусів. Гостра критика на адресу бонусної політики UBS, акції якого з початку року впали в ціні на 67%, уже привела до того, що колишній голова ради директорів Марсель Оспел і двоє його колишніх колег відмовилися від виплати їм 33 млн франків (21 млн євро), а колишній гендиректор компанії Петер Вуффлі відмовився від належних йому 12 млн франків (7,8 млн євро).
Акціонери зажадали почати судове розслідування проти колишнього керівництва UBS, політика якого, на думку вкрай незадоволених акціонерів, і привела до колосальних втрат. Голова правління Петер Курер відзначив, що угоди з колишніми топ-менеджерами про повернення бонусів не виключають можливості порушення судового позову. За його словами, поки немає доказів того, що їм удасться виграти справу проти топ-менеджерів, що залишили свої пости, а "рада директорів вирішила провести незалежне розслідування".
За словами Петера Курера, UBS готовий надати владі США дані щодо американських вкладників UBS, підозрюваних у здійсненні податкового шахрайства. Нагадаємо, у травні міністерство юстиції США почало розслідування відносно американського підрозділу UBS з роботи із заможними клієнтами за підозрою в тому, що співробітники банку допомагали своїм американським клієнтам ухилятися від сплати податків. У середині листопада мін'юст США висунув офіційні звинувачення в шахрайстві з метою ухилення від податків Раулю Вейлу, голові відділення UBS з управління приватними інвестиціями. Як заявив у минулий четвер Петер Курер, банку вдалося виявити "деяку кількість" порушень податкового законодавства США і Швейцарії. Пан Курер заявив, що конфіденційність клієнтів "не поширюється на випадки податкового шахрайства".
Представники банку підкреслюють, що рішення передати імена клієнтів UBS іншій державі ще повинно одержати схвалення уряду Швейцарії.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас