Геологорозвідка з боєм — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Геологорозвідка з боєм

Казна та Політика
610
"Нафтогаз" почав сплачувати борг перед RosUkrEnergo (RUE): учора "Газпром" повідомив про перший транш із боку НАК, що дозволяє вже завтра відновити переговори про постачання газу. НАК змогла перерахувати гроші, незважаючи на претензії Державної податкової адміністрації, що минулого тижня зажадала від компанії терміново виплатити понад 600 млн грн збір за геологорозвідувальні роботи. Це ускладнить погашення "Нафтогазом" боргу перед RUE, що, у свою чергу, може зірвати переговори з "Газпромом" про вартість палива в наступному році, вважають експерти.
Про те, що Державна податкова адміністрація (ДПАУ) минулого тижня зажадала від "Нафтогазу" сплатити борг зі збору за геологорозвідувальні роботи, у четвер увечері повідомило Міністерство охорони навколишнього природного середовища. В опублікованій Мінприроди заяві сказано, що борг повинен бути виплачений у терміновому порядку без застосування режиму розстрочки платежу. В "Нафтогазі" і ДПАУ повідомлення не коментують.
Нагадаємо, 3 березня прем'єр-міністр Юлія Тимошенко доручила ДПАУ надати НАК "Нафтогаз України" і її дочірнім підприємствам - "Укртрансгазу", "Газу України", "Укргазвидобуванню" - розстрочку зі сплати геологорозвідувального збору, податку на прибуток і ПДВ. Але 12 листопада у зв'язку з загрозою невиконання бюджету уряд заборонив ДПАУ надавати монополії розстрочку податкових зобов'язань зі збору за геологорозвідку в жовтні-грудні, а також доручив забезпечити надходження від "Нафтогазу" збору за перші дев'ять місяців цього року. У Мінприроди стверджують, що сума боргу монополії за геологорозвідувальні роботи перевищує 600 млн грн.
Вимоги ДПАУ збіглися із черговим етапом переговорів "Нафтогазу" з "Газпромом". Російська монополія вимагає погасити $2,4 млрд борги RosUkrEnergo (50% належить "Газпрому") за поставлений газ.
"Газпром" підтвердив одержання першого траншу із заборгованості від "Нафтогазу". Сума траншу не уточнюється, але відповідно до домовленості сторін, до грудня НАК повинна була перерахувати $550 млн. "Ми бачимо ці гроші і готові 2 грудня відновити переговори щодо врегулювання подальших поставок газу, - повідомив офіційний представник російської монополії Сергій Купріянов. - Але щоб перейти на прямі договори з постачання газу, необхідно одержати всю заборгованість, що нагромадилася, до даного моменту".
Якщо "Нафтогаз" виплатить у повному обсязі борг за геологорозвідувальні роботи, це може ускладнити його розрахунки за газ перед RUE, вважає начальник аналітичного відділу ІК "Брокеркредитсервіс" Максим Шеїн. "'Нафтогаз' сьогодні перебуває не в кращому фінансовому становищі, і останні $550 млн компанія збирала тиждень. Якщо заплатити одним платежем $100 млн податковій, це поставить під загрозу зриву домовленості з 'Газпромом' і дасть йому можливість витребувати в наступному році більш високу ціну на газ", - вважає член комітету Верховної ради з ПЕК Олег Зарубінський.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас