Перша в історії фінансова криза вибухнула у 88 році до н.е. — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Перша в історії фінансова криза вибухнула у 88 році до н.е.

1644
Професор Оксфордського університету, історик Філіп Кей вважає, що перша у світовій історії фінансова криза вибухнула ще в Римській республіці в 88 році до нашої ери.
Думка Кея ґрунтується на тісному зв'язку грошових систем Риму і Малої Азії, що практично вся входила до складу Римської імперії. Історик вважає, що коли в результаті війн із царями Понта (царства в Малій Азії) були ослаблені "малоазіатські гроші", кредитна криза поширилася на всю імперію.
У своїй лекції Кей навів як приклад промови римського філософа та оратора Цицерона, що в 66 році до нашої ери закликав Рим забезпечити полководця Гнея Помпея коштами для війни із царем Понта Мітрідатом VI. Цицерон говорив про те, що попереднє вторгнення Мітрідата привело до значних втрат римлян і кризи всієї імперської фінансової системи, повідомляє Lenta.ru.
За словами Кея, ситуація в Древньому Римі нагадує нинішню фінансову кризу, що почалася в США і залучила у себе Великобританію. "Назвіть "малоазіатськими грішми" американські високоризикові іпотечні папери, а грошовою системою Риму - британську банківську систему, і ви одержите опис поточної кризи", - сказав Кей.
Нагадаємо, світова фінансова криза почалася в середині 2007 року із кризи на ринку житла США. Через падіння цін на ринку нерухомості пов'язані з іпотекою папери почали знецінюватися, що привело до втрат інвесторів (у тому числі і британських) у ці активи. У серпні 2008 року газета The Times писала, що британські приватні акціонери втратили через кредитну кризу 48 мільярдів фунтів стерлінгів (близько 73 мільярдів доларів).
За матеріалами:
Фокус
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас