Промінвест і "Надра" залишаються без господарів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Промінвест і "Надра" залишаються без господарів

Фондовий ринок
9739
Брати Клюєви поки не знайшли грошей на завершення підписки на акції додаткової емісії Промінвестбанку, а Дмитро Фірташ не закінчив придбання контрольного пакета акцій "Надра Банку". Якщо угоди не будуть закриті найближчим часом, обидва банки очікує націоналізація або ліквідація.
Джерела в банківській системі і Нацбанку розповіли, що брати Клюєви поки не змогли виконати вимоги Нацбанку: завершити до 25 листопада збільшення капіталу ПІБ на 900 млн. грн. і завести в банк живі гроші в обсязі 3,5 млрд. грн. Банкір, знайомий із ситуацією в ПІБ, розповів, що загальний відтік коштів клієнтів із цього банку може становити близько 13 млрд. грн. "За моїми оцінками, на кожну втрачену гривню новим власникам доведеться інвестувати в банк 2 грн.", - відзначає фінансист. За його словами, НБУ має намір дати братам Клюєвим ще тиждень на пошуки живих грошей, а потім націоналізувати ПІБ або піддати його процедурі ліквідації.
На підтвердження своїх слів експерт наводить меморандум, підписаний між президентом, Кабміном, НБУ і МВФ. Відповідно до документа, проблеми в банківській системі країни повинні бути вирішені до кінця червня 2009 р. Стабільні банки повинні одержати мінімальний регулятивний капітал, а нежиттєздатні повинні бути ліквідовані. Відносно ПІБ, що вже зазнає проблеми, в меморандумі говориться, що він повинен залучити стратегічного інвестора або приєднатися до життєздатної кредитно-фінансової установи. Якщо відповідні зусилля будуть безрезультатними, банк повинен бути швидко ліквідований.
Фінансисти підозрюють, що з ПІБ може трапитися останнє. "У цьому випадку компанії братів Клюєвих стануть найбільшими колекторськими агентствами в країні, тому що володіють близько 68% акцій банку. У принципі, гарний бізнес", - говорить один з банкірів.
Джерело в НБУ повідомило, що дотепер не завершена й угода купівлі контрольного пакета акцій "Надра Банку". "Дотепер іде аудит. Представники Дмитра Фірташа торгуються про ціну банку, але нам вони гарантували, що ввійдуть у капітал", - говорить представник НБУ. При цьому в стінах регулятора побоюються, що GroupDF може знову звернутися в Нацбанк із вимогою надати рефінансування. "Існує великий борг НАК "Нафтогаз" перед RosUkrEnergo (за даними НАК, близько $1,26 млрд.). Можливо, пан Фірташ спробує одержати під нього рефінансування від Нацбанку для "Надра Банку", - говорить один із чиновників НБУ.
Зважаючи на все, відмовити GroupDF у центробанку не зможуть - у розпорядженні НБУ залишається всього близько $3 млрд. на підтримку курсу гривні (меморандум із МВФ передбачає мінімальні резерви НБУ на кінець року на рівні $31,4 млрд.). Якщо НАК вийде на ринок з покупкою доларів, це може серйозно відбитися на курсі гривні і резервах, чого НБУ допустити не може.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас