Нацбанк сльозам не вірить — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нацбанк сльозам не вірить

Фондовий ринок
9829
Покупці банків "Надра" і ПІБ звернулися в Нацбанк за черговою порцією рефінансування. Шантаж з боку акціонерів проблемних банків може привести до введення в них тимчасової адміністрації і переведення приватних вкладників в Ощадбанк.
Джерело в банківській системі повідомило, що GroupDF, що купує 51% акцій банку "Надра", намагається скорегувати початкові домовленості щодо інвестування в банк живих грошей і попросити ще рефінансування. Початкові домовленості передбачали, що GroupDF візьме на себе погашення зовнішніх зобов'язань банку в розмірі $400 млн. і погасить поточні борги перед клієнтами банку в розмірі $500 млн.
З чуток, рефінансування в Нацбанку просять і власники 68% акцій Промінвестбанку - брати Клюєви. Вони повинні збільшити капітал ПІБ на 900 млн. грн. і поповнити пасиви банку на 3,5 млрд. грн. Видно, друга частина зобов'язань і викликає труднощі у братів-депутатів, які не мають необхідних коштів.
Банкіри розповідають, що вимоги акціонерів ПІБ і "Надра" змусили правління НБУ засідати до пізнього вечора в п'ятницю. У результаті було прийнято категоричне рішення - або в банки надійдуть кошти, або Нацбанк буде форсувати введення тимчасової адміністрації в банку "Надра" і перешкодить проведенню додемісії акцій ПІБ. У той же день Володимир Стельмах повідомив акціонерам обох банків про ухвалені рішення і пообіцяв уже в понеділок ввести в "Надрах" тимчасову адміністрацію, якщо не будуть виконані колишні домовленості.
З чуток, у суботу в Київ прилетів Дмитро Фірташ, що особисто гарантував панові Стельмаху інвестиції в банк "Надра" у розмірі близько $1 млрд. Брати Клюєви же пообіцяли через свої компанії надати ПІБ субборг, розмір якого поки обговорюється. Схоже, нові акціонери обох банків дійсно змогли надати правлінню НБУ гарантії своєї платоспроможності, тому що в неділю перший заступник голови правління НБУ Анатолій Шаповалов повідомив, що акціонери банків "Надра" і ПІБ виконують узяті на себе зобов'язання й "у цих банках усе буде добре".
Втім, учасники ринку стверджують, що і тим, і іншим на виконання обіцянок Нацбанк відводить тільки тиждень, після чого повернеться до обговорення можливих варіантів розвитку подій і реакції на них. Учасники ринку вважають, що спроби шантажу НБУ з боку представників деяких найбільших банків можуть перевернути систему гарантування вкладів у банківській системі.
"За моїми відомостями, у Нацбанку зараз перебувають заявки на одержання рефінансування з боку ще трьох великих банків. Тому в НБУ розглядають сценарій переведення рахунків вкладників проблемних банків в Ощадбанк із наступною націоналізацією банків, що втрачають платоспроможність", - говорить джерело в НБУ. Для цього вже вживається ціла низка заходів: уряд готується підвищити капітал Ощадбанку на 4 млрд. грн. і відкатати механізм рекапіталізації банків, а голова правління держбанку Анатолій Гулей розробляє механізм переведення вкладників проблемних банків у свій банк, вклади в якому гарантуються державою на 100%.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас