Фірташ купить банк "Надра" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Фірташ купить банк "Надра"

Фондовий ринок
18131
Учора український підприємець Дмитро Фірташ підписав попередню угоду про покупку 86,7% акцій банку "Надра".
За даними джерел, близьких до переговорів, НБУ вимагає від власників банку закрити угоду до кінця поточного тижня.
Обізнане джерело в банківській системі розповіло, що під тиском Національного банку власники банку "Надра" були змушені шукати інвестора для продажу контрольного пакета акцій. "У Нацбанку їм погрожували відмовити в рефінансуванні - вимагали закрити угоду до кінця тижня", - говорить співрозмовник.
За його словами, вартість 86,7% пакета акцій банку, що належать Ігореві Гіленкові (голова правління банку), Сергію Лагуру і Вадиму П’ятову, за підсумками переговорів може скласти $600 млн., після сплати яких нові власники можуть взяти на себе зобов'язання виплатити $400 млн. банківських боргів. Втім, деякі джерела стверджують, що сума угоди може бути меншою від заявленої.
У прес-офісі Group DF, що контролює активи Дмитра Фірташа, відмовилися підтвердити або спростувати угоду купівлі акцій банку "Надра". "Зараз ми не можемо надати коментарі відносно цієї інформації", - заявили "i" у компанії. У прес-службі банку "Надра" також відмовилися від коментарів, пославшись на відсутність в офісі Ігоря Гіленка.
Опитані експерти вважають, що угода купівлі системного банку в Україні є для Дмитра Фірташа прекрасним варіантом залишитися у великому українському бізнесі. "Фірташу необхідно вкладати гроші в якісь активи, після того як його відсторонили від керування фінансовими потоками постачань газу в Україну", - говорить один з аналітиків. Можливо, банк "Надра" буде використовуватися ним як фінансовий центр для обслуговування наявних у розпорядженні Group DF промислових бізнесів.
"Продаж банку - це добре, оскільки в капітал входить платоспроможний інвестор. Швидше за все, він буде використовувати фінансову міць банку для розвитку та обслуговування власного бізнесу, що, зі свого боку, також генерує стабільні фінансові потоки", - говорить голова правління "ВТБ Банку" Вадим Пушкарьов.
Голова правління банку "Форум" Ярослав Колесник погоджується, що якщо угода дійсно відбудеться, це буде гарною інвестицією. "Банк "Надра" хоч і є орієнтованим на роздрібний бізнес, прекрасно представлений у регіонах, добре укомплектований і може бути переорієнтований на обслуговування корпоративних клієнтів. Благо, ще кілька років тому кредитування підприємств було профілем банку "Надра", - говорить Колесник. Банкір вважає, що сьогодні купувати банки для подальшого перепродажу нелогічно, тому що значні витрати і прийдешня реорганізація мережі роблять невигідними подібні спекулятивні інвестиції.
Віце-президент ІК "Драгон Капітал" Максим Нефьодов з такою думкою не згодний. Він вважає, що покупка банку "Надра" навряд чи здійснюється Дмитром Фірташем для подальшого обслуговування приналежних йому компаній. "Банк "Надра" спеціалізується на роздрібному бізнесі, тому, можливо, ця інвестиція здійснюється з метою збереження та розвитку банку для його подальшого перепродажу, після поліпшення стану на фінансових ринках", - говорить Нефьодов. За його оптимістичними оцінками, протягом 2-2,5 років вартість системних українських банків може повернутися до рівня 2-3 капітали.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас