Олімпіада в Пекіні окультурила китайців — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Олімпіада в Пекіні окультурила китайців

279
Літня Олімпіада, що пройшла в Пекіні з 8 по 24 серпня 2008 року, підвищила вихованість пекінців: відучила плюватися та привчила стояти в чергах, свідчать результати опитування, проведеного в столиці Ігор-2008.
Як показало дослідження, у якому взяли участь більше 13 тисяч людей, у тому числі 1,2 тисячі іноземців, що проживають у Пекіні, завдяки Іграм значно виріс індекс вихованості городян, розрахований фахівцями Народного університету Китаю. По закінченні Ігор він досяг 82,68 пунктів за стобальною шкалою, що на 10 пунктів більше, ніж торік.
Відповідно до опитування, найбільш яскраво збільшення культурності городян демонструє скорочення кількості людей, що плюються на вулицях, і стрункі черги на автобусних зупинках. Традиційно в Китаї не вважалося соромним плювати в громадських місцях і на вулицях. Природна потреба організму вважалася нормою.
Напередодні Олімпіади, коли була розгорнута програма з підвищення культурного рівня нації, за плювання в громадських місцях був введений штраф, а про "непристойність" цієї дії розповідали безліч плакатів по всьому місту. Іншою очевидною проблемою китайського суспільства завжди було невміння стояти в чергах.
У рамках підготовки Олімпіади влада поставила перед собою завдання відучити публіку штовхатися і намагатися обійти чергу. Для досягнення цього 11 число кожного місяця стало в Китаї Днем добровільного стояння в черзі. Як показало недавнє опитування, сьогодні лише 0,67% пекінців не мають наміру чесно стояти в черзі. Торік, відповідно до опитування, їх було 1,5%.
Багато поліпшень, щоправда, мали досить короткостроковий характер. Так, відразу після закінчення Ігор, городяни знову з настанням темряви гуляють по вулицях у піжамах, незалежно від того, живуть вони в самому центрі столиці чи в спальному районі.
За матеріалами:
РІА Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас