НБУ обмежує вивід валюти з країни — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ обмежує вивід валюти з країни

Валюта
6980
Національний банк обмежив швидкість виводу іноземної валюти з України. Відповідно до прийнятої 23 жовтня постанови №336 "Про внесення змін в 'Положення про порядок та умови торгівлі іноземною валютою'", валюта для інвестування за кордон може бути придбана не раніше ніж через п'ять днів після перерахування гривні на спецрахунок для її покупки.
"Уповноважені банки з метою здійснення контролю за відповідністю операції законодавству зобов'язані попередньо нараховувати кошти в гривнях на окремий аналітичний рахунок балансового рахунку 2900 'Кредиторська заборгованість по операціях з купівлі/продажу іноземної валюти, банківських і дорогоцінних металів для клієнтів банку', - говориться в постанові, що набуде чинності 4 листопада.- Із цього рахунку кошти можуть бути перераховані для покупки іноземної валюти в режимі Т+5 днів, тобто тільки на шостий день з дня нарахування гривень на цей рахунок". Дотепер угоди з виведення коштів за кордон відбувалися в день покупки валюти.
"Ця зміна передбачена для інвестиційних рахунків", - уточнив заступник голови НБУ Олександр Савченко.
Цим обмеженням Нацбанк має намір знизити ажіотаж на валютному ринку, вважають експерти. "Зараз у всіх банків відбуваються затримки по платежах. Щоб показати, що в сьогоднішніх умовах це норма, і вводиться зміна. У такий спосіб знижується попит на валюту на міжбанку, - упевнений керівник інформаційно-аналітичного центру "Форекс Клуб Україна" Микола Івченко. - Нацбанк не може ввести повну заборону на вивід грошей, але так він частково його блокує". Розширення строку допоможе спрогнозувати обсяг виведених коштів.
"Зараз усі почали виводити валюту за кордон, звичайно це дуже великі суми грошей. Щоб спрогнозувати обсяги грошей, які будуть іти, Нацбанк дає шість днів", - говорить начальник відділу валютного контролю одного з банків.
Експерти сподіваються, що це тимчасова зміна і НБУ не буде приймати більш жорсткі заходи. "Обмеження вводиться для того, щоб згладити коливання на валютному ринку. Якщо, наприклад, в один день буде виведена сума $500 млн, то це викличе великі перепади, - вважає науковий співробітник Інституту економічних досліджень і політичних консультацій Віталій Кравчук. - Україна зацікавлена в надходженні інвестицій, тому Нацбанк повністю не може ввести мораторій на вивід коштів, інакше до нас із інвесторів ніхто не буде заходити".
Олена Губар
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас