Експерт: Україні надано останній шанс реформувати газову галузь — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт: Україні надано останній шанс реформувати газову галузь

Енергетика
900
З підписанням Угоди про принципи довгострокового співробітництва в газовій сфері між Національною акціонерною компанією (НАК) "Нафтогаз України" і компанією "Газпром" Україні наданий останній шанс для реформування газової галузі, переконаний Директор енергетичних програм Центру Разумкова Володимир Саприкін.
"Україна хоч і повільно, але рухається вперед у вирішенні газового питання, і при цьому поки превалює позитив. Разом з тим "чорт криється в деталях", тобто в цьому випадку - у контрактах, які ще потрібно підписати. Можна чекати, що ціна цього позитиву - високий рівень цін на газ", - відзначив експерт у коментарі "Дзеркалу тижня".
Разом з тим він відзначив, що нові ціни на газ при адекватній роботі уряду та парламенту не повинні значно погіршити економіку держави.
"Наприклад, Молдова, що не має якоїсь серйозної промисловості, уже зараз може платити майже $279 за 1000 кубометрів газу", - підкреслив В.Саприкін.
"Загалом, Україні наданий останній шанс - за три роки реформувати газовий сектор", - переконаний експерт.
Для цього, на його думку, необхідно реорганізувати "Нафтогаз України", повністю відокремивши від нього кілька дочірніх компаній, а також зменшити кількість пільговиків і змінити механізм їх дотування - не через низьку ціну на газ, а за допомогою адресних субсидій з бюджету. При цьому на першому етапі цін на газ повинно бути дві, пропонує експерт: відносно низька - для населення і більш висока - для всіх інших.
Крім того, він вважає за необхідне розробити та прийняти закон України "Про основи функціонування ринку газу", адаптувавши газові Директиви Європейського союзу до національних особливостей України.
"Якщо ми цього не зробимо, то втратимо спочатку власний видобуток газу, потім "Нафтогаз", потім - всю промисловість...", - вважає В.Саприкін.
Одночасно експерт висловив упевненість у тому, що рівень цін на газ у поєднанні з масштабами економічної кризи, що розгортається, в Україні змусять президента, уряд і парламент країни спільно провести необхідні фундаментальні реформи в газовому секторі.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас