Путін: Економіка Росії здатна рости в умовах кризи — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Путін: Економіка Росії здатна рости в умовах кризи

316
Російська економіка, що істотно постраждала від кризи ліквідності, здатна рости за рахунок внутрішніх ресурсів, а держава - гарантувати як рівень життя населення, так і схоронність його депозитів у банках, заявив прем'єр- міністр Росії Володимир Путін. Його слова наводить Reuters.
Проте, на думку Путіна, найближчим часом уряд оприлюднить нові заходи підтримки банків і реального сектора, а якщо буде потреба забезпечить і додаткові уливання для гарантій по приватних вкладах.
Путін також обіцяв використати цього року зарезервовані на наступний рік 175 млрд. рублів для підтримки реального сектора - на додачу до вже обіцяних коштів.
"За останні десять років ми не тільки забезпечили стабільно високі темпи зростання і забезпечили запас міцності... Ми в значній мірі можемо фінансувати зростання економіки за рахунок внутрішніх ресурсів", - сказав Путін, виступаючи на засіданні консультативної ради іноземних інвестицій.
Він визнав, що криза, проте, буде провокувати подальший відтік ліквідності з російського ринку.
"Дефіцит ліквідності на світовому ринку капіталу може привести до нестачі припливу на країни, що розвиваються. Тобто, це відіб'ється і на нашій економіці, буде відтік капіталу", - сказав Путін.
"Проте, локомотивом зростання світової економіки в найближчі роки все-таки залишаться країни БРІК (Бразилія, Росія, Індія та Китай)", - сказав прем'єр.
Він навів у приклад дані про рух капіталу за дев'ять місяців, підкресливши, що "чистого відтоку приватного капіталу з Росії нема". За даними ЦБ, чистий приплив капіталу в РФ за січень-вересень 2008 року був близький до нульового - $0,8 млрд., а в третьому кварталі спостерігався відтік на рівні $16,7 млрд.
У РФ додатковий "знижуючий тиск" на грошовий ринок роблять падаючі ціни на нафту, додав він.
Однак, за словами Путіна, "наша економіка добре підготовлена до зовнішніх шоків": "Падіння цін на нафту буде повністю компенсовано резервним фондом".
Прем'єр обіцяв, що влада незабаром виступить із новим пакетом ініціатив підтримки банків і промисловості.
"Найближчим часом уряд випустить нові заходи щодо підтримки банківського сектора і реального сектора економіки. ...Вся сукупність заходів, що вживаються нами, направлена на створення довгих грошей", - сказав Путін.
"Підтримуючи банки, ми виходимо з необхідності доведення ліквідності до реального сектора, - пояснив Путін. - Найближчим часом темпи приросту кредитів будуть скромнішими, але при цьому відмічу, що обсяги кредитів будуть рости".
Що стосується захисту приватних вкладників, для якого влада вже підняла ліміт безумовного гарантування вкладів до 700.000 рублів з колишніх 200.000, то вона є пріоритетом влади, запевнив прем'єр.
"Одним з безумовних пріоритетів уряду Росії є захист інтересів громадян країни, пересічних вкладників, захист їхніх заощаджень, - сказав Путін. - Ми, безумовно, виконаємо цю обіцянку (гарантій на суму до 700.000 рублів), якщо необхідно розглянемо додаткові заходи підтримки".
Прем'єр сказав, що сьогодні доручив уряду внести в Держдуму законопроект про розширення функцій агентства страхування вкладів (АСВ).
"Я прошу додатково 200 млрд. руб. як майнове внесення в агентство страхування вкладів", - сказав Путін.
Гроші розраховані на те, щоб забезпечити стабільну роботу банків шляхом їхньої додаткової капіталізації. Гроші будуть виділені з бюджету 2008 року за рахунок його вільних коштів, які зараз становлять 600 млрд. руб., пояснив прем'єр.
Путін також сказав, що вирішив використати вже цього року початково зарезервовані на 2009 рік коштів у розмірі до 175 млрд. рублів. Уряд припускав направити їх на скупку акцій з ринку, але, за словами прем'єра, вони будуть витрачені на підтримку реального сектора.
"... Додаткові доходи, плановані на кінець цього року в розмірі до 175 млрд. руб. і передбачені в другому читанні бюджету на 2009-2011 роки для підтримки фінансового ринку, пропонується почати використовувати вже цього року і направити також на підтримку реального сектора економіки", - сказав Путін.
Він нагадав, що в арсеналі влади є й податкові заходи, як уже схвалені збільшення амортизаційної премії, розстрочка сплати податкової заборгованості, нульова ставка по дивідендах і звільнення від податків довгострокових вкладень в акції, облігації та паї.
"Сумарно запропоновані податкові заходи знижують податковий тягар на 0,5% ВВП", - сказав Путін.
За матеріалами:
K2Kapital
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас