ПІБ близький до зміни власника — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ПІБ близький до зміни власника

9827
Сьогодні Рада національної безпеки та оборони буде вирішувати долю Промінвестбанку. За даними "ЭИ", президент має намір відмовити російським "Альфа-Груп" та Ощадбанку в придбанні ПІБ. Мовляв, це може суперечити національним інтересам. Або покупцем банку буде оголошений Микола Лагун, що представляє групу інвесторів (Віктора Пінчука, Алішера Усманова та інших), або відбудеться націоналізація банку.
"Наскільки мені відомо, приватні інвестори пропонують влити в ПІБ стільки грошей, скільки знадобиться на вирішення проблеми. Але я не вважаю це виходом - тут потрібні не гроші, а банківські технології, щоб попередити проблему. Це ж проблема банківської системи в цілому, а не тільки ПІБ", - стверджує голова правління Ощадбанку Анатолій Гулей. За його словами, нерозуміння цього - системна помилка, що не дозволяє відновлювати банки після кризи.
"Ми можемо втратити ПІБ. Але мінімальні втрати суспільство і система можуть зазнати тільки у випадку націоналізації банку - тому що Ощадбанк має гарантії повернення 100% заощаджень приватним вкладникам з боку держави. І тільки в цьому випадку держава і громадяни зазнають мінімальні втрати і незручності", - говорить Гулей. Він вважає здоровою пропозицію заступника голови Секретаріату президента Олександра Шлапака і голови Ради НБУ Петра Порошенка про націоналізацію ПІБ і переведення його приватних вкладників в Ощадбанк.
У свою чергу, Микола Лагун сказав, що націоналізація банку після введення мораторію на дострокове зняття депозитів недоцільна. "Інвестори готові вкласти в банк близько $1 млрд. і підтримати його фінансовими потоками свого бізнесу, перевівши в ПІБ рахунки великих підприємств. Ми впевнені, що таким шляхом можна стабілізувати фінансове становище банку. Тому готові гарантувати вкладникам повернення їхніх коштів", - стверджує Микола Лагун. Він обіцяє, що в банк буде введена якісна команда кризових менеджерів, які за півроку зможуть відновити його платоспроможність.
Фінансист нагадує, що націоналізація банків у ЄС і США проводиться, тільки якщо проблемний актив не цікавить інших учасників ринку. "Інтерес же до ПІБ просто величезний. Думаю, угода із продажу банку стане позитивним сигналом для всієї банківської системи і буде стимулювати інші угоди злиття і поглинання, які в Україні поки заморожені", - вважає Микола Лагун.
У влади дотепер немає єдиної думки про те, що варто робити з ПІБ - націоналізувати чи продати. За перший варіант виступають спікер парламенту Арсеній Яценюк, голова Ради НБУ Петро Порошенко, перший заступник голови Секретаріату президента Олександр Шлапак і прем'єр Юлія Тимошенко.
Власник ПІБ Володимир Матвієнко проти націоналізації, він налаштований на залучення приватного інвестора. З чуток, до продажу банку схиляється і голова НБУ Володимир Стельмах, що побоюється повторення в ПІБ ситуації, що склалася з банком "Україна". Підтримувати продаж може і Міжнародний валютний фонд, що виступає за ринковий розвиток економіки (його позиція може бути врахована у зв'язку зі спробою НБУ залучити екстрений кредит фонду).
"Я - за зрозумілий і прозорий процес продажу; у банку повинна бути ціна", - говорить член Ради НБУ Василь Горбаль. На його думку, у поточних умовах великі західні банки зайняли вичікувальну позицію, тому купити ПІБ можуть або фінансові спекулянти (для подальшого перепродажу), або російські банки. "Якщо ми говоримо про націоналізацію, то повинні розуміти, що виділення коштів буде здійснювати парламент, і необхідно буде дійти згоди між фракціями. У цей процес може втрутитися бізнес", - відзначає Горбаль.
Голова Асоціації українських банків (АУБ) Олександр Сугоняко відзначає, що сама держава винна в проблемах Промінвестбанку, тому що не стала на його захист. "Не знайти джерело атаки на банк, не розставити акценти, не зупинити все... Держава повинна була відразу встати на захист цього банку", - говорить Олександр Сугоняко.
Тому в учасників ринку викликає питання здатність держави вчасно і на потрібну суму капіталізувати держбанки, щоб дати їм можливість викупити акції ПІБ за номіналом. Недієздатний парламент не може внести необхідні зміни в бюджет. "Крім того, у консорціуму держбанків існує й інша проблема - у них наглядова рада не може зібратися вже близько року", - говорить один з банкірів.
На думку голови правління "ВТБ Банку" Вадима Пушкарьова, позитивно вирішити майбутнє Промінвестбанку може тільки продаж приватному інвесторові. Націоналізація приведе тільки до вимивання його активів. "По-перше, держава не має вільної класної команди менеджерів, які могли б взяти на себе завдання з відновлення платоспроможності ПІБ. По-друге, держава і націоналізація в нинішній ситуації - це поняття ефемерні. У випадку націоналізації та відсутності власника занадто багато представників бізнес-еліт, прикриваючись державними інтересами, будуть намагатися несвоєчасно, неякісно або не вчасно виконувати зобов'язання зі своєчасного повернення та обслуговування заборгованості", - підкреслює Вадим Пушкарьов.
Коли ж у банк приходить приватний власник із грішми та командою, він може давити на позичальників, вимагаючи вчасно обслуговувати і погашати борги. У цьому випадку шанси збереження платоспроможності банку збільшуються в рази. На думку Пушкарьова, що у свій час керував департаментом банківського нагляду НБУ, замість націоналізації уряду необхідно провести відкритий конкурс на продаж ПІБ.
Голова правління банку "Форум" Ярослав Колесник відзначає, що теоретично можна використовувати будь-який з механізмів стабілізації становища ПІБ - націоналізацію або продаж стратегу. "Держава дійсно може забезпечити стабільність. Однак у націоналізації є один серйозний мінус - держава буде займатися стабілізацією ситуації в банку дуже довго. Я не беруся судити, чи готовий до цього ПІБ", - говорить Ярослав Колесник. На його думку, приватний інвестор буде рухатися швидше, особливо якщо в його розпорядженні є запас ресурсів. "Однак треба дивитися, який рівень підтримки в приватного інвестора, чи володіє він достатньою сумою для санації банку", - підкреслює банкір.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас