Експерти закликають ФДМ підтримати фондовий ринок в умовах кризи — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерти закликають ФДМ підтримати фондовий ринок в умовах кризи

Казна та Політика
552
Держава в особі Фонду державного майна (ФДМ) може піти прикладу розвинених країн і запобігти падінню українського фондового ринку шляхом часткового викупу на біржі акцій підприємств, вважає президент інвестфондів компанії з управління активами "Амадеус" (Київ) Михайло Ройко.
На засіданні секції з питань фондового ринку громадської колегії при голові ФГДМ в Києві у вівторок М.Ройко відзначив, що стабілізувати ситуацію на ринку могла б покупка державою акцій на суму 500 млн грн протягом шести місяців або ж на 1 млрд грн протягом чотирьох.
При цьому він нагадав, що з початку поточного року лідируючі українські blue chips втратили в ціні до 74-87,5%. Купуючи акції за такою низькою ціною, держава змогла б навіть заробити, додав М.Ройко.
Фахівець із ризик-менеджменту банку "Форум" (Київ) Євген Жарков, у свою чергу, запропонував ФДМ створити спеціальний фонд, за рахунок якого держава в період кризи буде рефінансувати підприємства, де більша частка акцій належить державі, під заставу активів.
Як відзначив директор з розвитку Української торговельної гільдії Михайло Крикунов, у нинішніх умовах важливо не допустити вивіз капіталу із країни. Він запропонував розглянути питання про приватні державні партнерства, механізм якого добре відпрацьований за кордоном.
У зв'язку із цим представник Американської торговельної палати в Україні Оксана Панчук підкреслила необхідність постійного діалогу профільних організацій з інвесторами, щоб вони мали чітке уявлення про те, що відбувається у країні, та заходи, що вживаються зі стабілізації ринку.
"Криза проходить - починається рецесія. Посилюється конкуренція в пошуках платоспроможного інвестора, і позиції України в цьому питанні і так не найкращі. Інвестори трохи боязкуваті, і їм важливо знати, що відбувається", - сказала вона.
Зі свого боку голова ФДМ Валентина Семенюк-Самсоненко відзначила, що керівництво Фонду відслідковує ситуацію.
"Ми увесь час уважно стежимо, у якому напрямку рухаються ринки, і бачимо які дії, уживають уряди розвинених країн для запобігання кризи", - сказала вона.
В.Семенюк-Самсоненко також повідомила, що планує обговорити створення спеціального фонду для виплати відсотків по кредитах держпідприємствами і покупку активів у момент їхнього сильного падіння.
Голова суспільної ради при голові ФДМ Анатолій Отченаш запропонував 29 жовтня провести аналогічну зустріч із представниками банків, що працюють в Україні, на якій обговорити можливі заходи влади зі стабілізації ситуації в країні, а також питання про випуск державних облігацій з фіксованою прибутковістю та ринковими відсотками як гарантований інструмент для пенсійних фондів.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас