НБУ вливає гроші у банки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ вливає гроші у банки

Валюта
15867
За два останні дні НБУ виділив на підтримку ліквідності банків більше 3,5 мільярди гривень.
Кілька великих вітчизняних банків зазнають проблеми з ліквідністю. У банкоматах і відділеннях одних фінустанов спостерігаються перебої з готівкою, інші повністю призупинили видачу кредитів. Основна причина, як стверджують самі банкіри, небачений попит населення на готівку.
Так, учора нестачу гривні зазнавав банк "Надра". Більшість банкоматів у центрі міста були "на мілині", а в деяких відділеннях видавали не більше тисячі гривень. "Якщо ви клієнт нашого банку, то тисячу гривень ми вам видамо, але не більше. Якщо хочете, можете поїздити по місту, пошукати гроші в банкоматах. Але попереджаю: кожен другий - порожній. Люди зараз масово гроші з рахунків знімають, так що в нас перебої з готівкою", - говорить співробітниця одного із центральних відділень банку "Надра". "Зараз існує підвищений попит на готівку по всіх банках. Інкасатори планово поповнюють банкомати, але оскільки попит високий, причому в клієнтів всіх банків, вони просто фізично не встигають інкасувати банкомати", - пояснили в прес-службі фінустанови.
Крім того, днями НБУ виділив банку "Надра" 1,5 мільярда гривень. "Ми одержали від Нацбанку 1,5 мільярда гривень під 12% річних на 1 рік. Кошти підуть на рефінансування синдикованого кредиту. Взяли трохи із запасом, щоб повністю забезпечити всі питання, пов'язані із зовнішніми позиками до кінця роки", - говорить президент банку "Надра" Ігор Гіленко. Нагадаємо, до кінця року фінустанові потрібно погасити заборгованість 230 мільйонів доларів (більше 1,1 мільярда гривень), з якої 130 мільйонів доларів - у вигляді синдикованого кредиту, 100 мільйонів доларів - єврооблігації.
Крім банку "Надра", серйозних фінансових уливань від НБУ потребують ще кілька великих вітчизняних банків. "У фінансовій допомозі Нацбанку можуть бути також зацікавлені Родовід Банк і Райффайзен Банк Аваль. Була інформація про черги в банкомати "Райффайзена", - повідомив перший заступник голови правління банку "Контракт" Павло Крапівін.
Що стосується Родовід Банку, то установа призупинила видачу кредитів. "Кредитування припинене на основі внутрішніх правил банку. Надійшла вказівка від керівництва.
15-го числа буде відновлено", - повідомили в cаll-центрі Родовід Банку. "З 7 по 15 жовтня банк дійсно призупинив прийом нових заявок по автокредитуванню, іпотеці і кредитах на споживчі цілі під заставу нерухомості. Це тимчасовий захід, частково пов'язаний з дефіцитом доларів на ринку", - прояснив ситуацію голова правління Родовід Банку Денис Горбуненко.
"Ситуація на ринку є результатом того, що люди трохи налякані, тому активно знімають гроші з рахунків. Вони знають, що в Європі, США є проблеми... Частково це пов'язано і з ситуацією навколо Промінвестбанку. Але там зовсім інші причини були, і про це всі знають", - пояснює перший заступник голови НБУ Анатолій Шаповалов.
Крім того, за його словами, учора в Нацбанк звернулися ще 25 фінустанов із заявками на одержання фінансових ресурсів. "У нас сьогодні (8 жовтня) проходить плановий тендер з рефінансування банків. Звернулося 25 банків із проханням про кредит для підтримки ліквідності. Ми задовольнили їхні заявки в загальній сумі на 1,66 мільярда гривень. Ліквідність у банківській системі висока", - говорить він.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас