Інвестиційним фондам розв'язали руки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Інвестиційним фондам розв'язали руки

Фондовий ринок
1143
Верховна рада вчора дозволила інвестиційним фондам 100% своїх коштів вкладати в акції та корпоративні облігації, а до 50% активів розміщати на депозитах та у державних цінних паперах.
Це дозволить при падінні фондового ринку повністю перевести кошти фондів у безризикові активи та уникнути збитків, упевнені експерти.
Учора Верховна рада в першому читанні прийняла поправки в закон "Про інститути спільного інвестування". Законопроект #2567 підтримали 344 депутати. Ключовим нововведенням документа стало зниження обмежень диверсифікованості активів публічних інвестиційних фондів (відкритих та інтервальних), які найбільше піддані змінам кон'юнктури фондового ринку.
Диверсифікованим фондам дозволили 100% коштів інвестувати в акції та облігації підприємств (зараз максимум - 40%), збільшені можливості вкладень на депозити, ощадні сертифікати і банківські метали з 30% до 50% активів, державні цінні папери - з 25% до 50% і муніципальні облігації - з 10% до 40%. В об'єкти нерухомості можна вкласти до 10%.
При цьому диверсифікованість активів фондів збереглася - у цінні папери одного емітента вони зможуть інвестувати тільки 10% активів, розповів голова ради Української асоціації інвестиційного бізнесу Дмитро Леонов. "Дотримуючись такої диверсифікованості, компанії зможуть формувати фонди інструментів одного виду", - упевнений він.
Також законопроект дозволяє фізичним особам прямо брати участь у венчурних фондах, якщо їхній внесок буде вищим 1500 мінімальних заробітних плат (772,5 тис. грн), а компаніям з управління активами - управляти іпотечним покриттям. "Венчурні фонди довели свою життєздатність, але сьогодні вони закриті для фізичних осіб, тому що сім років тому це був захисний механізм. Але за цей час в Україні сформувався клас багатих інвесторів, які готові інвестувати у венчурні проекти", - сказав Дмитро Леонов.
Учасники ринку констатують, що нові норми дозволять ефективно управляти коштами клієнтів, щоб уникнути збитків при обвалі фондового ринку. "Ці зміни необхідні, особливо сьогодні, коли на українському фондовому ринку дуже низька ліквідність і він падає. Керуючі відкритими та інтервальними фондами змогли б повністю забрати зі своїх портфелів акції", - вважає керуючий директор КУА "Драгон Есет Менеджмент" Андрій Золотухін. З ним згодний віце-президент КУА "Кінто" Анатолій Федоренко. "В умовах кризи для інвестфонду найкраще - банківський депозит. А на зростаючому ринку можна буде знову перейти в цінні папери. Але це повинно бути передбачено в інвестиційній декларації фонду", - говорить Федоренко.
Президент інвестфонду "Амадеус-Індекс ПФТС" Михайло Ройко відзначає, що після прийняття закону в другому читанні українські керуючі зможуть пропонувати своїм клієнтам більш широке коло інвестиційних продуктів: "Зняття цих обмежень дозволить надати українським та іноземним інвесторам більш різноманітний продукт. Приміром, відриті та інтервальні фонди акцій та облігацій, фонди грошового ринку".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас