Експерт: Через 2 роки Україні загрожує житлова криза — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт: Через 2 роки Україні загрожує житлова криза

Нерухомість
8201
Будівництво квадратних метрів у Києві припиняється. Криза на ринках будівництва і нерухомості вже негативно позначилася на діяльності будівельних компаній всіх бізнес-моделей. Про це заявив Василь Можар, перший віце-президент холдингової компанії "Київміськбуд". За його словами, застій на зазначених ринках уже не можна назвати звичайним сезонним падінням попиту, тому що перші тижні вересня не принесли істотних змін.
"Ми втратили темпи. Якщо порівняти за залученням інвестицій, то надходження коштів зменшилося в 2 рази, тобто на 50%. А обсяги будівництва, виконання робіт власними силами зменшилося в обсягах на 30%. За рахунок внутрішніх резервів ми частково мікшуємо ситуацію, але інвестицій недостатньо для того, щоб утримувати раніше розкручений темп.
Проте, ми всі свої зобов'язання виконаємо, запевняю всіх наших інвесторів і партнерів від імені "Київміськбуд", - заявив В.Можар і зізнався, що сьогодні холдинг має місячну заборгованість перед підрядниками і постачальниками матеріалів.
"Сукупність обставин все-таки надає право називати ситуацію кризою, що може мати важкі наслідки для багатьох забудовників і будівельних організацій", - сказав експерт.
Дії уряду та НБУ, які обмеживши видачу кредитів, спровокували кризу інвестування коштів у будівництво, а так само активні прогнози ЗМІ про зниження вартості квартир є основними причинами нинішньої кризи. Він також звернув увагу на те, що зростання, що не припиняється, цін на будматеріали та енергоресурси просто не дозволять забудовникам знизити ціни.
"Багато потенційних покупців квартир відклали активні дії на більш пізній період чекаючи обіцяного падіння цін", - відзначив В.Можар.
"Можна говорити про те, що подорожчання, можливо, буде на рівні поточного року - на 6%, а може і всі 15%. Однозначно квартири в ціні будуть рости. Тому той, хто відкладав вирішення житлових проблем в очікуванні низьких цін, прогадає", - додав експерт.
За його словами, навіть великі компанії, що не зупинили будівництва на наявних об'єктах, були змушені відмовитися від нових проектів: "На ринку дуже складна ситуація, що вимагає нелюдських зусиль, щоб утриматися на плаву".
"Сьогоднішня будівельна криза найсильніше вдарить по ринку житла в 2010 році - коли не буде нових квадратних метрів, будівництво яких повинно було б початися цього літа", - упевнений експерт.
За матеріалами:
Ugmk.info
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас