Грінберг: У Росії не фінансова криза, а криза регулювання фінансових інститутів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Грінберг: У Росії не фінансова криза, а криза регулювання фінансових інститутів

Фондовий ринок
291
Коментує директор Інституту економіки РАН Руслан Грінберг: Заходи, вжиті урядом Росії щодо стабілізації фондового ринку, здаються цілком розумними і правильними.
Інше питання наскільки відповідально поведуться три банки - Ощадбанк, ВТБ і Газпромбанк, яким направляється значний обсяг коштів. Адже може трапитися і так, що великі банки займуть егоїстичну позицію, тим більше, що їхньому менеджменту нічого не загрожує. У цьому випадку постраждають середні та дрібні банки. Вони не дуже помітні в Москві, але зате виконують основний обсяг роботи в регіонах.
У цілому, правильно, що ухвалено рішення накачати фінансову систему ліквідністю. Валютні резерви в країні скорочуються, але на це не слід реагувати. Їх накопичено досить багато. Важливіше зараз відбити атаку на рубль.
Мова йде скоріше не про фінансову кризу в Росії, а про кризу регулювання фінансових інститутів. Десь держава здійснює надмірне втручання, а десь її присутності, виконання наглядових функцій немає взагалі.
Загальні рекомендації про необхідність удосконалювання системи банківського і фінансового нагляду звучать досить абстрактно. Слід уточнити “тонкі” місця такої роботи і тоді можна давати конкретні рекомендації. У кожному разі краще вживати превентивних заходів, ніж потім при настанні наслідків недоліків у роботі намагатися щось виправляти.
У цей час я особисто б купував акції “блакитних фішок”.
Відносно виділених сьогодні коштів урядом для стабілізації можна сказати, що поки їх досить. Правда, їх ніколи не буває багато. Але в цьому випадку краще виділити навіть більше, ніж потрібно реально. Вжиті заходи, швидше за все, заспокоять ринки. У цілому, дивлюся на складну ситуацію з оптимізмом.
За матеріалами:
K2Kapital
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас