"Блакитні фішки" одяглися в чорне — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Блакитні фішки" одяглися в чорне

Фондовий ринок
913
Вчора український фондовий ринок пережив найчорніший день у своїй історії. Незважаючи на блокування керівництвом ПФТС роботи трейдерів, їм вдалося лише за дві години обвалити індекс ПФТС відразу на 14,09%.
Учасники ринку називають те, що сталос "вільним падінням" фондового ринку, що може призвести до повторення ситуації 1998 року, коли цінні папери російських компаній майже повністю знецінилися.
Американський фондовий ринок знову спровокував паніку на світових біржах. У понеділок 15 вересня індекси США звалилися, показавши найбільше падіння з 11 вересня 2001 року.
Причинами цього стали сумніви трейдерів у стабільності фінансової системи США, викликані банкрутством інвестбанка Lehman Brothers і ризиками колапсу найбільшої у світі страхової компанії American International Group. Індекс S&P 500 втратив 4,71%, впавши до рівня жовтня 2005 року, Dow Jones - 4,42%.
Це падіння у вівторок вранці перейшло на азіатські та європейські ринки: гонконгський Hang Seng Index впав на 5,44%, французький САС-40 - на 1,96%, а німецький DAX - на 1,63%.
Паніка спостерігалася і на російському ринку - вона призвела до зупинки торгів на ММВБ о 15.42 (індекс звалився на 16,6%) і РТС о 17.00 (індекс втратив 11,47%). Ситуацію на російському ринку збільшило різке зниження цін на нафту - на 4,4% (приблизно до $92 за барель). Нестабільна ситуація призвела до падіння курсів долара (до ієни) та євро.
Український ринок теж виявився заручником зовнішньої ситуації. Але його обвалення стимулювали і новини всередині країни - офіційне припинення існування парламентської коаліції. Торги на ПФТС о 11.00 почалися з різкого падіння котирувань "блакитних фішок" - на 15-30%. У підсумку керівництво біржі зупинило торги вже о 11.15. Їх змогли відновити лише о 14.30, знову зупинивши о 16.10 - до кінця торговельної сесії. "Великих продавців на ринку не було", - сказав трейдер ІК "Ренесанс Капітал Україна" Вадим Самар.
Дійсно, ринок впав на дуже невеликих обсягах - 7,9 млн грн ($1,63 млн). Але цього виявилося досить, щоб індекс ПФТС втратив рекордні 14,09% і вписав у свою історію "чорний вівторок". Індикатор знизився відразу на 57,64 пункту і, перейшовши психологічну планку в 400 пунктів, впав до 351,54 пункту - рівня середини січня 2006 року.
Відзначимо, що ще в понеділок індекс ПФТС перебував на рівні червня 2006 року. До цього найбільше падіння ринку спостерігалося 23 квітня - на 7,09%.
Торговці відзначають, що ринок зараз перебуває в стані "вільного падіння". "Всі опустили руки. Гравці 'зливали' все, що могли. Якщо раніше це була гра в короткі позиції, то зараз на ринку паніка", - вважає брокер ІК Concorde Capital Анастасія Назаренко. "На рівні 350 пунктів наш ринок протримається близько місяця, після цього продовжиться падіння. Цю ситуацію можна назвати 'вільним падінням', як в 1998 році", - говорить заступник директора торговельного департаменту ІК Dragon Capital Денис Мацуєв.
"Ринок 'падаючих кинджалів' - це коли все падає і тримати ринок дуже боляче, тому що ніхто не хоче втрачати гроші, - охарактеризував ситуацію начальник відділу торгівлі цінними паперами ІК 'Трійка Діалог Україна' Володимир Грищенко. - Це 'найчорніший вівторок' для всіх ринків, не тільки України".
Партнер шведської ІК East Capital Айварас Абромавічус говорить, що зараз нерезиденти не дивляться на український ринок, а тому чекати підтримки ззовні не варто. "Українські політики за чотири роки не зробили нічого для того, щоб запобігти економічній кризі в країні, - сказав він. - Українські та російські акції дуже дешево виглядають, тому потрібно побачити якусь стабілізацію в США і Росії, щоб почати купувати в Україні". Серед лідерів падіння вчора були "Дніпроенерго" (-22,73%), Авдіївський КХЗ (-22,05%), "Донбасенерго" (-20,31%), "Укрнафта" (-19,81%) та Єнакіївський метзавод (-18,21%).
Учасники ринку вважають, що в сформованій панічній ситуації ринок може підтримати зниження ФРС дисконтної ставки з 2%. "Зараз є очікування на ринку, що Федеральна резервна система понизить ставку на 0,25%. Це може в короткочастній перспективі підтримати американський ринок, що також дасть шанс відіграти нашому ринку падіння за найближчі два дні, - говорить Анастасія Назаренко. - Не факт, що ми досягли дна, схоже, що ми ще будемо падати". Вчора пізно ввечері ФРС вирішила не міняти вартість грошей для фінансової системи США.
Володимир Грищенко побоюється, що Україна може пережити досвід Росії в 1998 році, коли акції російських компаній практично знецінилися. "Якщо це повториться, то український ринок завмре на півроку-рік",- сказав він. При цьому сьогодні може бути відскік ринку. "Сьогодні може бути технічний відскік на 2-3%. Кінець тижня буде спокійний, тому що особливо ніхто торгувати не буде", - сподівається Денис Мацуєв.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас