Сталь зіграла на зниження — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Сталь зіграла на зниження

655
Маріупольський меткомбінат ім. Ілліча зупинив на капітальний ремонт частину своїх потужностей.
"На сьогодні вже стоять три мартенівські печі, доменну піч і слябінг зупинили на капремонт. За всю історію комбінату не було, щоб влітку комбінат зупинився на капремонт",- повідомив голова правління підприємства Володимир Бойко. За його словами, такі дії стали реакцією на світову кризу продажів металопродукції. "Замовлень практично немає",- відзначив він. За даними газети "Іллїчевець", на плановому ремонті також перебуває листопрокатний цех 1700, ремонт якого споконвічно був запланований на жовтень.
Зниження продажів металопродукції визнають всі українські виробники, однак не конкретизують його розміри. За словами одного з учасників ринку, у портах накопичилася велика кількість продукції, реалізація якої ускладнюється поточною ситуацією. Хоча металурги схильні бачити в цьому сезонний фактор і сподіваються на поліпшення ситуації восени.
"На початку року спостерігався різкий підйом споживання через те, що ринок очікував підвищення цін на металопродукцію, однак влітку динаміка знизилася. Якщо говорити про будівельний асортамент, то збільшення вартості матеріалів і процентних ставок з кредитів відбилося на вартості та темпах будівництва, що у свою чергу відбилося на споживанні металу.
Ми очікуємо, що у вересні ринок активізується",- повідомили в прес-службі "Метінвест холдингу". Віце-президент консорціуму "Індустріальна група" Олександр Пилипенко також відзначає, що криза в першу чергу стосується будівельного сортаменту. "Іпотечна криза через якийсь час тягне за собою кризу будівництва. Зараз складний період для тих, хто провадить довгомірний прокат і продає його на Близький Схід, тому що майбутні релігійні свята та висока температура в регіоні на якийсь час зупиняють будівельну активність. Але це поки не стосується іншої продукції",- говорить Пилипенко.
На його думку, скорочення виробництва на метпідприємствах також пов'язане зі зростаючими цінами на сировину, зокрема, на коксівні вугілля. "Ціни на метал стагнують, а сировина як і раніше намагається йти за експонентом, плюс подорожчали перевезення, електроенергія, газ і портові збори. У такій ситуації або наступає криза виробництва, або продукцію акумулюють у портах, щоб одержати якусь опорну ціну",- сказав Пилипенко. Він прогнозує, що з наступного тижня метпідприємства будуть зупиняти потужності на капітальний ремонт, що зменшить попит на коксівні вугілля.
Президент Української асоціації металоторговців Андрій Федосєєв відзначає, що в ситуації, коли просідають внутрішній і зовнішній ринки, зупинка потужностей на ремонт виглядає логічною. За його словами, приблизно на третину скоротилися продажі й у російських підприємств. "Різке зростання цін у попередні роки закінчувався колапсом ринку",- говорить віце-президент з країн СНД Research&Consulting Group AG Олександр Сирик. Він вважає, що в даній ситуації менше страждають меткомбінати, які намагаються реалізовувати продукцію за довгими контрактами.
Аналітик Upras Capital Олександр Макаров відзначає: аналогічна ситуація спостерігалася торік, однак зараз вона збільшується тривалою фінансовою кризою. За його даними, з початку року з деяких позицій відбулося збільшення цін більш ніж удвічі.
Зокрема, арматура, яка продавалася на початку року за $610/т на FOB, до липня зросла до $1260, однак зараз пропонується вже за $1100/т. "Найближчим часом імовірне зниження цін до рівня $900/т за арматури і гарячекатаний плоский прокат і помірне зростання до $1000-1100 під кінець року",- вважає він. Однак Олександр Сирик допускає, що криза на ринку може затягтися до кінця поточного року, і ключову роль буде грати ситуація на зовнішніх ринках.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас