В іпотеки їде дах — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В іпотеки їде дах

Кредит&Депозит
3703
Інформацію про це оприлюднила Українська національна іпотечна асоціація (УНІА). Якщо в січні-березні вітчизняні банки "позичили" населенню 7,9 мільярда гривень, то у квітні-червні було видано на 45% менше - лише 4,3 мільярди.
При цьому втрати несуть всі провідні банки. УкрСиббанк, Райффайзен та Укрсоцбанк, які входять до трійки лідерів іпотечного кредитування, дружно зменшують свою питому вагу на ринку. Найбільші втрати має УкрСиббанк - його частка ринку в другому кварталі скоротилася з 18,6 до 17,7%. Банкіри стверджують, що пік кризи житлового кредитування ще попереду.
Фінустанови поки не збираються не зменшувати вартість своїх кредитів, не спрощувати умови їх одержання. Виключенням можуть стати лише деякі банки з іноземним капіталом. Вони мають доступ до дешевих валютних ресурсів і, користуючись цим, можуть спробувати зміцнитися на ринку іпотеки.
На думку аналітиків УНІА, такий істотний спад на іпотечному ринку є дзеркальним відображенням несприятливих тенденцій в економіці, валютно-фінансовій сфері, а також на ринках нерухомості.
Банкіри, у свою чергу, називають цілу низку причин, які привели до того, що в другому кварталі сума виданих іпотечних кредитів була в півтора рази менше, ніж у першому.
"По-перше, більшість банків внаслідок подорожчання ресурсу підвищили процентні ставки з кредитів, що значно обмежило кількість потенційних позичальників. По-друге, багато банків стали більш ретельно відбирати клієнтів, посиливши вимоги до підтвердження прибутків, розміру початкового внеску, оцінки забезпечення, що знову ж "відлякало" частину бажаючих купити нерухомість у кредит", - пояснює начальник управління іпотечного кредитування Райффайзен Банку Аваль (РБА) Євгеній Дем’янов.
За даними УНІА, у другому кварталі номінальні процентні ставки з іпотечних кредитів зросли на 4,1% у гривні, 0,7% у доларах і 0,95% у євро.
"У боротьбі з інфляцією Кабмін та НБУ сильно зменшили ліквідність банківської системи. Пік антиінфляційних заходів припав саме на другий квартал. І природно, що коли банки відчувають гострий дефіцит коштів, вони починають збільшувати процентні ставки і видавати іпотечні кредити тільки особливо "якісним" позичальникам", - говорить заступник голови правління Ощадбанку Росії Владислав Кравець.
Закордон іпотеці не помічник
Проблеми з ліквідністю не так актуальні для банків з іноземним капіталом, які мають доступ до дешевих валютних ресурсів своїх материнських компаній. Однак більшість банків-нерезидентів не поспішають демпінгувати та агресивно завойовувати іпотечний ринок. "Багато материнських структур банків-нерезидентів, представлених в Україні, серйозно обпалилися на іпотечних кредитах, виданих на Заході. Тому зараз у них дуже насторожене відношення до всього, що пов'язане з іпотекою в Україні, а багато хто й зовсім не хоче видавати такі кредити", - пояснює керівник Київської обласної філії АКБ "Укрсоцбанк" Андрій Онистрат.
Втім, не всі західні банки побоюються видавати українським громадянам житлові кредити. Наприклад, Сведбанк, що вийшов рік тому на український ринок, проводить зараз дуже агресивну політику. Банк зі шведськими коріннями видав за три місяці іпотечних кредитів на суму 576 мільйонів гривень (13,3% всіх виданих у другому кварталі позик), перевищивши середньоринковий темп приросту іпотечного портфеля більш ніж у 5 разів. Це дозволило Сведбанку збільшити свою частку на ринку іпотечного кредитування з 2,8 до 3,5%.
Несвітле майбутнє
Прогнози більшості експертів щодо ситуації на іпотечному ринку України до кінця року досить песимістичні. "Банки не будуть спрощувати процедуру ухвалення рішення про видачу кредиту. Процентні ставки також до кінця року знижуватися не будуть. Відповідно, збільшення кількості та обсягів видаваних кредитів не варто очікувати", - говорить генеральний директор компанії "Іпотека Експрес" Ольга Шаламова. Схожої думки дотримується Євген Дем’янов: "Не варто очікувати здешевлення іпотечних кредитів. Уповільнення, що спостерігається останні два квартали, продовжиться до кінця поточного року.
Відповідно, річні темпи зростання цього ринку будуть близько 30-35% проти 110% торік". Більш оптимістично оцінює ситуацію Владислав Кравець: "Під кінець року обсяги іпотечного кредитування зростуть. Багато потенційних клієнтів зараз зайняли вичікувальну позицію. Як тільки вони побачать, що ситуація нормалізується, - кредитних заявок буде більше".
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас