Альфа-банк залучив найдорожчу зовнішню позику цього року — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Альфа-банк залучив найдорожчу зовнішню позику цього року

Кредит&Депозит
3360
25 липня український Альфа-банк продав трирічні єврооблігації (LPN) на $250 млн із прибутковістю 12% річних, що стало найвищою прибутковістю по бондах, випущених українськими банками цього року. Останні позики Альфа-банку, розміщені в рамках програми loan participation notes на загальну суму $2 млрд (спочатку розмір програми становив $1 млрд), були набагато дешевшими. Перші два випуски в рамках програми банк здійснив у липні 2007 року (на $150 млн і $50 млн) і в травні 2008 року (на $250 млн) під ставку 9,25%. Але вже через два місяці вартість ресурсів для Альфа-банку підскочила на 2,75%. Розміщенням цього випуску на Irish Stock Exchange займалися банки HSBC та Credit Suisse, тоді як раніше - UBS і Deutsche Bank.
Дане розміщення підтверджує, що цього літа відбулося різке погіршення умов на зовнішньому борговому ринку для українських банків. У липні Укрсиббанк залучив на LSE позику на $250 млн під 9,25%, тоді як очікував одержати $500 млн під 8% річних. Але, незважаючи на дуже високу ставку, Альфа-банк, що у рейтингу Асоціації українських банків посідає дев'яте місце за активами (Укрсиббанк - третє), залишився задоволений розміщенням.
"Ставка відображає реальну можливість залучення українськими банками, - сказав голова правління Альфа-банку Андрій Волков. - Нам важлива маржа нашого розміщення, а не ставка. Хоча дорожче 12% ми навряд чи стали б залучати, тому що це впливає на маржу".
Залучені дорогі кошти будуть направлені на розвиток кредитування фізичних осіб, малого та середнього бізнесу і будуть затребувані, упевнені в Альфа-банку. "По роздрібних кредитах є різні операційні витрати, але в цілому маржа в нас гарна", - сказав пан Волков. Відзначимо, ставки по доларових автокредитах та іпотеці в Альфа-банку і так одні з найвищих на українському ринку. Наприклад, ставка кредиту на покупку нової машини іноземного виробництва на 7 років становить 18,5% річних у доларах плюс одноразова комісія в розмірі 2%, а кредиту на покупку нерухомості на 20 років - 20,25% річних.
Альфа-банк (Україна) на 99,99% належить кіпрській компанії ABH Ukraine Ltd, що входить в "Альфа-Груп". За даними Асоціації українських банків, на 1 липня Альфа-банк займав 9-е місце за активами (19,185 млрд грн) і 10-е за капіталом (2,32 млрд грн).
Експерти вважають, що Альфа-банк був змушений залучити таку дорогу позику. "Їм необхідно залучати кошти. Через кризу ліквідності банкам дуже потрібні гроші, тому вони підвищують ставки по депозитах і готові залучати дорогі зовнішні позики, щоб залишатися на плаву", - говорить старший аналітик інформаційно-аналітичного центру "Форекс Клуб" Олексій Палій. Як повідомлялося, кредитний портфель банку в червні зменшився на 551 млн грн. "Зовнішня ситуація робить інвесторів більш обережними, і вони вимагають велику премію за кредити. Залучати кошти, як торік, уже не можна", - відзначає економіст Міжнародного центру перспективних досліджень Олександр Жолудь. За його оцінками, мінімальна маржа на ставку зовнішньої позики становить 3-4% по кредитах для юридичних осіб і 5-7% - для фізичних.
На думку експертів, банки, які переносили випуски бондів в очікуванні поліпшення ситуації, зараз будуть змушені вийти по дорогих ставках або відкласти розміщення до 2009 року. Вийти на зовнішні ринки цього року, зокрема, хотіли банк "Фінанси та кредит" і Мегабанк. "За два-три тижні напруга на міжнародних ринках спаде, але ситуація навряд чи стабілізується раніше кінця осені", - вважає пан Палій. "До кінця року істотного зниження ставок не відбудеться", - додає пан Жолудь.
Олена Губар
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас