SEC, M&A й "чорне золото" витягають ринки: Огляд фондових ринків ( 14-18 липня) — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

SEC, M&A й "чорне золото" витягають ринки: Огляд фондових ринків ( 14-18 липня)

Фондовий ринок
349
Світові ринки
Американські та європейські індекси завершили минулий тиждень зростанням. І знову в центрі уваги інвесторів опинилися дві найбільші в США іпотечні компанії - Fannie Mae й Freddie Mac. Влада країни робить все можливе, щоб не допустити їхнього краху, і не збільшити тим самим положення в галузі. Цього разу було оголошено про тимчасове збільшення кредитних ліній й, при необхідності, можливості покупки державою пакетів їхніх акцій. Тим часом, учасників ринку такі заходи не занадто заспокоїли, тим більше що агентство Moody's, ознайомившись із "планом порятунку" відразу зрізало рейтинги іпотечних агентств. І тоді Комісія з коштовних паперів і бірж США (SEC) оголосила, що введе заборону на 30 днів на операції "коротких продажів без покриття" по акціях 19 фінансових компаній, включаючи Fannie, Freddie і найбільші інвестиційні й комерційні банки. Заборона набуде чинності 21 липня.
Підставою для його введення стали підозри в тому, що "короткі продавці", використавши практику торгівлі без покриття, штучно "опустили" акції Fannie, Freddie й інвестиційного банку Lehman Brothers. Бурхливе зростання акцій Fannie й Freddie в останні дні - 16 липня на 30%, 17 липня приблизно на 20% й 18 липня також на значні величини - могло бути відбиттям спішного закриття коротких позицій без покриття. Нарозхват ішли акції банку Citigroup, фінансові показники якого за II квартал покращилися в порівнянні із провальними попередніми кварталами. Акції інвестиційного банку Merrill Lynch, збитки якого за II квартал виявилися більше очікувань, торгувалися нерівно, але закінчили п'ятничну сесію підвищенням. У мінусі, однак, закрилися акції багатьох регіональних банків. На майбутньому тижні велика група регіональних банків представить квартальні звіти, і інвестори побоюються, що результати цих компаній, менш диверсифікованих, ніж банківські гіганти, і залежних від місцевих умов, можуть виявитися похмурими.
Тим часом, однією з головних новин тижня став виступ керівника ФРС Бена Бернанке в банківському Комітеті Сенату, де він оголосив про посилення інфляційних ризиків й уповільнення темпів росту американської економіки. При цьому в числі одних з головних завдань монетарної влади Бернанке назвав допомогу фінансовим інститутам у подоланні наслідків фінансової кризи. Однак інвестори змогли знайти позитив у цей непростий час. Їм стала фінансова звітність банку Wells Fargo, чий чистий прибуток виявився вище прогнозів експертів. Також порадували прибутком J.P.Morgan Chase &Co й Bank of New York Mellon Corp. Крім того, звітність промислової компанії United Technologies також не розчарувала інвесторів. Макроекономічні дані, що вийшли в другій половині тижня, також надали істотну підтримку ринку.
З негативних новин минулого тижня варто відзначити звіти технологічних компаній. Корпорація Microsoft й інтернет-компанія Google не виправдали очікувань аналітиків Уолл-стріт, у результаті чого їхні акції істотно знизилися на торгах у п'ятницю. Проте корпорація IBM вразила інвесторів прекрасним звітом. У перерахуванні на акцію прибуток склав $1,98, у той час як аналітики в середньому прогнозували прибуток у розмірі $1,82 на акцію. Прогнози фінансового директора IBM Марка Луриджа так само викликав наснагу в інвесторів. Акції компанії, компонента індексу Dow, установили новий 52-тижневий максимум на оцінці $130.
На даний момент, незважаючи на невдачі Microsoft, Google й Merrill Lynch, сезон звітів американських корпорацій за II квартал складається непогано. В банківсько-фінансових компаній квартальні результати в цілому менш жахливі, ніж пророкували аналітики. У тих випадках, коли результати виявилися гірше прогнозів, як в Merrill Lynch, ситуацію пом'якшила та обставина, що в червні - на початку липня інвестори багаторазово заклали можливі жахи в котирування акцій банківсько-фінансового сектора. У котирування акцій інших секторів, включаючи технологічний та індустріальний, були закладені побоювання, пов'язані з уповільненням світового економічного зростання. Однак на даний момент це вповільнення виявилося в корпоративних показниках у меншому ступені, ніж боялися інвестори. У результатах і прогнозах таких компаній, як United Technologies, Honeywell, IBM й Intel, уповільнення взагалі не видно.
У Європі на початку тижня в центрі уваги інвесторів виявилися угоди по злиттях і поглинаннях, про які вже встигли забути в період фінансових потрясінь поточного року. З них можна виділити злиття InBev й Anheuser-Busch. Сума угоди складе більше $50 млрд., і в результаті її утвориться найбільша у світі пивоварна компанія. Крім того, варто виділити зливання котирувань більш ніж на чверть за один день голландської кур'єрської компанії TNT після інформації про інтерес, що проявляє до неї, з боку американського конкурента FedEx. У фінансово-банківському секторі на початку тижня відбувся значний ріст - більш ніж у півтора разу за один день злетіли котирування паперів британського банку Alliance & Leicester після інформації про його покупку іспанським банком Santander.
Крім того, непогану підтримку ринку зробило "чорне золото", що показало було новий максимум у районі $147 за барель, однак відразу почало коректуватися. Цей процес став ще активніше, коли вийшов звіт по запасах нафтопродуктів, що показав їхній нежданий приріст - подібні звістки лягли в русло загального настрою на ослаблення американського, та й світового попиту. Як наслідок, ціна нафти у вівторок звалилася на $10 за барель усього за пару годин. У цілому ж закриття довгих позицій відправило котирування нижче оцінки $130. Даний факт впливає на котирування паперів компаній, у структурі витрат яких велика паливна складова - це, у першу чергу, авіакомпанії, а також авто виробники й хімічні підприємства. З європейських компаній, що опублікували звітність, варто відзначити Alstom, ASML Holding, Novartis й Nokia.
Наприкінці майбутнього тижня вийдуть червневі показники продажів житлових будинків у США. На наступному тижні відбудеться публікація попередніх даних про ВВП США за II квартал, липневого звіту про зайнятість і липневе значення індексу виробничої активності (ISM). Якщо економічні дані виявляться дуже похмурими, це викличе тривогу в інвесторів, що в економічній обстановці, що погіршується, корпораціям не вдасться показати результати відповідно до їх прогнозів.
Український ринок
Не можна сказати, що український фондовий ринок рухався в розріз зі світовими майданчиками, просто його реакція на події, що відбуваються, була більше глибокою та гострою. Серед інших факторів, що штовхали вниз котирування українських емітентів на минулому тижні, варто відзначити й низький рівень ліквідності, і поступове виведення коштів інвесторами із внутрішнього ринку.
На думку великих гравців вітчизняного ринку, у різкому падінні котирувань у першій половині тижня були винні дрібні торговці, які в паніці готові були продавати акції за цінами нижчими від ринкових. Великі трейдери, у свою чергу, намагалися щосили втримати ринок. Наприкінці тижня, мабуть, на зовнішнім тлі, що покращилося, їм удалося не тільки втримати, але й підштовхнути його вгору.
Проте, індекс ПФТС за результатами тижня звалився на 8,9%, досягши середини лютого 2007 року. Не радує й той факт, що продажі здійснювалися в середньому у два рази активніше, ніж на позаминулому тижні, коли середньоденні обсяги торгів склали біля $6 млн. Більше інших просіли акції машинобудівних компаній - у середньому на 13,1%. Однак найбільше активно (за кількістю угод) розпродавалися металургійні підприємства - Азовсталі, Єнакіївського металургійного заводу та Алчевського металургійного комбінату.
За матеріалами:
Арт Капітал
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас