Чорноволенко: Пора прив'язуватися до євро — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Чорноволенко: Пора прив'язуватися до євро

Валюта
637
Прив'язка гривні до європейської валюти - це позитивне та очевидне рішення, тому що фактично частина нашої інфляції викликана падінням курсу долара відносно інших валют світу.
Про це заявив народний депутат України від блоку НУ-НС, економіст Олександр Чорноволенко, коментуючи рекомендацію МВФ Нацбанку в рамках боротьби з інфляцією повністю відмовитися від прив'язки гривні до долара і перейти до роботи з євро.
За словами експерта, більша частина нашої торгівлі припадає на країни Єврозони і, відповідно, ми імпортуємо цю інфляцію, прив'язуючи гривню до долара.
"Фактично, наші товари на європейському ринку стають більш дешевими (це позитив), але всі інші імпортні товари стають дорожчими на українському ринку. У такий спосіб і з'являється додаткова інфляція. Експортери в цьому випадку виграють, а імпортери і населення за рахунок цього програють, тому що фактично до своєї інфляції ми додаємо інфляцію долара (тобто американську інфляцію)", - відзначив О.Чорноволенко.
Політик відзначив, що прив'язка до євро позначиться на темпах виробництва, напевно воно трохи пригальмує, але в той же час стабілізуються ціни.
За його словами, в України є два варіанти відносно гривні: зробити національну валюту абсолютно вільно конвертованою, зі змінним курсом, що встановлює ринок, або більш виважений варіант із погляду менеджменту - прив'язати гривню до євро і "заявити, що ми європейська країна, метою якої є повна європейська інтеграція".
"Рано чи пізно ми не те щоб прив'яжемося до євро, а перейдемо на цю валюту", - упевнений співрозмовник ІМК.
Нагадаємо, Міжнародний валютний фонд рекомендував Нацбанку в рамках боротьби з інфляцією повністю відмовитися від прив'язки гривні до долара і перейти до роботи з євро.
За матеріалами:
ИнтерМедиа Консалтинг
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас