Ревальвація гривні приведе до скорочення угод на ринку житла — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ревальвація гривні приведе до скорочення угод на ринку житла

Валюта
1627
Ревальвація гривні приведе до скорочення угод на ринку житла України.
Таку думку УНІАН висловив голова комітету з аналізу ринку при АСНУ, виконавчий директор Групи компаній "Планета Оболонь" Олексій Котенко.
За його словами, ревальвація гривні привела до того, що доларові заощадження знецінилися, і, відповідно, покупцям тепер необхідно доплачувати різницю, що утворилася. "Грубо кажучи, ціни в доларах виросли у зв'язку з ревальвацією на 5-7%. Це стосується як первинного, так і вторинного ринків. Природно, що такий стрибок обмежує попит", - сказав експерт.
Він вважає, що світова фінансова криза, серйозний рівень інфляції формують невизначеність на ринку - учасники угод не можуть прив'язатися до жодної валюти, оскільки гривня знецінюється, євро нестабільний, а долар падає.
При цьому Котенко відзначив, що коливання долара та інфляція гривні спочатку викликали додатковий попит на нерухомість - люди вирішили захистити свої заощадження, а сьогодні вплив цього фактору на ціноутворення істотно знизився в порівнянні з березнем-квітнем.
У свою чергу попит на ринку нерухомості обмежує й підвищення процентних ставок по іпотеці та обмеження строків кредитування, оскільки за останні роки частка іпотечних угод часом досягала 70%, сказав експерт.
"Таким чином, ми бачимо з усіх боків обмеження споживання, у тому числі й споживання на ринку нерухомості. З одного боку, це відбувається в результаті адміністративного управління - як, наприклад обмеження кредитування і вилучення гривневої маси, з іншого боку - у результаті загальносвітових процесів. Безумовно, це приведе до скорочення кількості угод на ринку, однак, на скільки просядуть ціни і чи просядуть вони взагалі - сказати важко", - додав експерт.
На думку Котенка, посилення інфляції, жорсткість та обмеження кредитування цілком можуть спровокувати гострий фінансовий дефіцит і, щоб закрити свої проекти, забудовникам прийдеться знижувати ціни. Оскільки й у забудовника є межа ліквідності, нижче якої тільки банкрутство або відхід з ринку, додав він.
За його даними, сьогодні кількість угод скоротилася, а ціни практично зупинилися в багатьох регіонах України, і основною із зазначених вище причин стало скорочення іпотеки.
"У випадку ж зниження темпів інфляції, установлення чіткого курсу валют і поновлення іпотеки, нехай навіть не в тих обсягах, що в минулі періоди, швидше за все, варто очікувати стабільного стану ринку із цілком можливим літнім відкатом цін у сегменті малогабаритного житла на 5-10%. Як варіант, в умовах зупинки інфляції та нестабільності іноземних валют, цілком можливий перехід ринку нерухомості в гривневу зону. Дана тенденція особливо сильна сьогодні в сегменті оренди житлової нерухомості", - прогнозує Котенко.
Як повідомляв УНІАН, 21 травня 2008 року Нацбанк зміцнив гривню, установивши з 22 травня офіційний курс гривні до американського долара на рівні 4,85 грн./дол.
Офіційний курс на рівні 5,05 грн. за 1 долар США був установлений Нацбанком з 21 квітня 2005 року (тоді гривня відразу зміцнилася на 14 копійок) і не змінювався весь цей час.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас