Нацбанк вставив свої 20 копійок — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нацбанк вставив свої 20 копійок

Валюта
2843
Вчора ввечері Нацбанк вперше з 2005 року змінив офіційний курс гривні, зміцнивши його відразу з 5,05 грн/$ до 4,85 грн/$.
У Нацбанку пояснюють своє рішення приведенням офіційного курсу у відповідність із ринковим, а тому не виключають коливання курсу в обидва боки. Незважаючи на те що вчора долар на міжбанку коштував 4,45 грн/$, банкіри вважають зміцнення гривні тимчасовим явищем. За їх прогнозами, вже в середині літа долар США може відіграти падіння.
Нацбанк стримав свою обіцянку ревальвувати офіційний курс гривні. Вчора вперше з 21 квітня 2005 року НБУ змінив курс гривні, зміцнивши його відразу на 20 коп., або майже 4%,- до 4,85 грн/$ з 5,05 грн/$. Як і говорив голова НБУ Володимир Стельмах у минулі вихідні, курс гривні вийшов за рамки валютного коридору, що затверджений радою НБУ на нинішній рік у межах 4,95-5,25 грн/$.
Його планували розширити лише сьогодні під час спільного засідання із правлінням Нацбанку. Після оприлюднення нового курсу гривні на сайті Нацбанку - близько 18.30 - заступники голови НБУ на дзвінки не відповідали, а заступник голови НБУ Олександр Савченко відмовився від коментарів.
Члени ради НБУ приголомшені зміною курсу та очікують пояснень із боку правління. "Вперше від вас чую про це, рада НБУ відбудеться завтра (22 травня), сьогодні нічого не планували, а за межами коридору курс не може бути", - заявив член ради НБУ Анатолій Федоренко.
"Правління спробує пояснити нам, що вони зробили. Вони вважають, що так борються з інфляцією, але інфляція пішла на спад у силу інших причин, і це досить неоднозначне рішення, - впевнений член ради НБУ Валерій Геєц. - Це призведе до значного погіршення торговельного балансу, НБУ вже виступив за рамки коридору. За підсумками трьох-чотирьох місяців дефіцит торговельного балансу щодо ВВП склав більше 9%, 10% вважається вже неприємним. За таких умов до нас побіжить іноземний спекулятивний капітал".
Довідатися причини рішення правління вдалося в керівника групи радників голови НБУ Валерія Литвицького.
"Ми привели офіційний курс у відповідність із реаліями ринку, тому що він не повинен бути дисонансом, а повинен бути камертоном процесів, які відбуваються, - сказав Литвицький. - Ми не підсилили і не послабили його, а привели у відповідність із реаліями, коли він відхилився в порівнянні з початком року майже на 10%". Тепер курс гривні буде постійно коливатися. "Офіційний курс буде дихати і рухатися в обидва боки, - відзначив банкір. - Формальне посилення курсу менше, ніж економічне зростання: ВВП росте на 6%, а курс - на 4%. Макроекономічна гармонія дотримана".
Ревальвація сприяє зниженню цінового тиску, впевнений Литвицький. "Ми не хочемо імпортувати енергетичну і продовольчу інфляцію", - говорить він. Відзначимо, що 4,85 грн/$ складно назвати ринковим курсом.
Вчора, за даними дилерів, вартість долара США на міжбанку досягала 4,45-4,58 грн/$, а кілька великих київських банків у своїх обмінних пунктах скуповував долари вже за 4,3 грн/$.
Банкіри говорять, що рішення про ревальвацію гривні запізнилося. "Курс на міжбанку занижений через проблеми ліквідності в банків, існує дефіцит гривні, що впливає останнім часом на божевільне збільшення ставки овернайт у національній валюті - уже 24/35%. У банків немає гривні, і багато хто продає надлишкову валюту", - говорить начальник казначейства Правекс-банку Світлана Краморова.
"Незрозуміло, чому саме 4,85 грн/$. Це плавна ревальвація, і вона може бути як першим, так і останнім кроком Нацбанку, - вважає директор департаменту казначейства та фінансових інститутів Індекс-банку В'ячеслав Молодкін. - Питання в тому, чи збирається НБУ виходити на ринок чи він просто змінив офіційний курс, але ринок буде проходити повз нього".
Молодкін впевнений, що сьогодні ринок покаже, як він буде рухатися далі: "Якщо баланс попиту та пропозиції не зміниться, то клієнти як і раніше будуть працювати за курсом, який встановлюється на ринку, і не будуть звертати уваги на офіційний". Експерти прогнозують стабілізацію офіційного курсу на новому рівні і його подальше зростання улітку.
Валерій Геєц вважає, що курс долара повернеться влітку до 5 грн/$ і вище. "Найближчий місяць курс протримається. Якщо знову буде розрив між ринковим та офіційним, то НБУ знову перегляне курс, - говорить Краморова. - У довготерміновій перспективі можливі зміни, але великого зміцнення курсу більше не буде".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас