Уряд закликає Нацбанк прискорити ревальвацію гривні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Уряд закликає Нацбанк прискорити ревальвацію гривні

Валюта
6789
Утримування курсу гривні до долара в умовах падіння останнього до основних світових валют приводить до імпорту інфляції в Україну, тому уряд просить Національний банк швидше зважитися на ревальвацію, сказав віце-прем'єр Григорій Немиря.
"Припиніть свій процес обмірковування і почніть процес дії. Україна імпортує інфляцію - до 10-12% на рік. Чим довше це протриває, тим більше під ризиком виявиться уряд", - звернувся він до Нацбанку на презентації України в рамках щорічного засідання керуючих ЄБРР у Києві в понеділок.
Віце-прем'єр відзначив, що уряд не може радити Національному банку в силу незалежності останнього. У той же час він підкреслив, що НБУ не повинен стати заручником політичних відносин уряду і його опонентів.
Заступник голови НБУ Олександр Савченко повідомив на презентації, що голова Нацбанку Володимир Стельмах виступає за більш гнучкий курс, що було б добре ввести в умовах політичної стабільності.
"Але, схоже, що ми вже готові змінити нашу концепцію обмінного курсу. Ринок змушує нас це робити, це відбудеться буквально в найближчі дні", - підкреслив Савченко.
За його словами, на минулому і цьому тижнях Нацбанк активно обговорює ці питання із провідними економістами. "Коли правління в найближчі дні закінчить цю дискусію, рішення з'явиться", - додав він.
У свою чергу представник Нацбанку заявив, що самостійні кроки Нацбанку без допомоги уряду не приведуть до серйозного успіху в боротьбі з інфляцією.
"Мені подобається Мілтон Фрідман, що сказав, що інфляція це одна з форм оподатковування, яку можна впроваджувати без законодавства. Це означає слабкий уряд і слабка влада, вона аморальна і незаконна.… З інфляцією потрібно боротися не тільки центробанку, ми чекаємо позиції уряду", - відзначив Савченко.
За його словами, НБУ цінує проведену Кабміном політику бюджетного профіциту, але звертає увагу на 46,4% зростання доходу у першому кварталі цього року відносно першого кварталу минулого року, тоді як реальне зростання доходів перевищило 20%.
"Тому ми рекомендуємо виходити із загального збільшення зростання продуктивності праці і ВВП", - сказав заступник голови НБУ.
Серед інших можливих заходів боротьби з інфляцією він назвав зниження податку на додану вартість із 20% до 15%, проведення політики енергозбереження.
"Сподіваюся, що разом з урядом нам удасться подолати інфляцію в найближчі місяці", - відзначив Савченко.
Як повідомлялося, інфляція в Україні в січні-квітні склала 13,1%, а в річному вимірі - 30,2%.
Нацбанк України в останній місяць відмовився від інтервенцій на валютному ринку, що привело до зміцнення курсу гривні до 4,75 грн/$1. При цьому НБУ втримує офіційний курс гривні на рівні 5,05 грн/$1, установленому три роки тому.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас