Для боротьби з інфляцією НБУ необхідно лібералізувати курс гривні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Для боротьби з інфляцією НБУ необхідно лібералізувати курс гривні

Казна та Політика
718
Зміцнення курсу гривні необхідно для ліквідації імпорту інфляції в Україну, пов'язаного з падінням курсу долара до основних світових валют, вважає відомий економіст, професор і старший науковий співробітник міжнародного інституту ім.Петерсона Андерс Аслунд.
"За підсумками березня, у вас інфляція 26% до березня 2007 року. Думаю, першопричина такого великого рівня - прив'язка гривні до долара", - сказав Аслунд на прес-конференції в Києві в четвер.
"Відомо, що у світі спочатку долар подешевшав відносно євро на 12%, а це значить, що Україна імпортувала 12% інфляції через прив'язку до долара. Просто дайте волю курсу гривні, тоді інфляція відразу знизиться", - пояснив він.
При цьому, на думку експерта, Нацбанку України потрібно не тільки лібералізувати курс гривні, а й поступово збільшувати ставку рефінансування.
"Зараз ставка рефінансування НБУ - 16%, інфляція, як я сказав 26% - це не нормально. Потрібне поступове підвищення ставки до позитивної відносно інфляції", - відзначив Аслунд. Він пояснив, що одержання банками рефінансування з боку НБУ з такою ставкою при ринковому рівні ставки понад 30% річних є "великим подарунком".
Економіст також вважає, що причиною великої інфляції в березні не є збільшення соціальних виплат. На його думку, стан зовнішнього боргу України, платіжний баланс і золотовалютні запаси також не можуть істотно впливати на рівень інфляції
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас