Порошенко: Нацбанк не змінюватиме межі валютного коридору — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Порошенко: Нацбанк не змінюватиме межі валютного коридору

Валюта
2495
Підстави для перегляду Нацбанком меж валютного коридору відсутні.
Про це заявив голова Наглядової ради НБУ Петро Порошенко на прес-конференції в РБК-Україна.
"Це наша спільно з правлінням позиція", - підкреслив він. Порошенко пояснив, що дане питання вимагає додаткового вивчення, і що Нацбанк повернеться до нього після того, як уряд надасть уточнені макроекономічні показники, в т.ч. з інфляції на 2008 р.
Голова Наглядової ради НБУ також зазначив, що зміцнення курсу гривни по відношенню до долара, яке спостерігалося на міжбанківській валютній біржі в квітні 2008 р. не носить характер стійкого тренда, а було викликано разовими чинниками - наприклад, невиходом НАК "Нафтогаз України" на МБВБ для закупівлі валюти.
Порошенко повідомив, що монетарна база в Україні за підсумками I кв. ц.р. скоротилася на 3,9 %. Він зазначив, що вказана тенденція спостерігалася вперше за останні декілька років і була викликана антиінфляційними заходами, яких у січні-березні вживав Нацбанк. За вказаний період часу, НБУ "стерилізував" 18 млрд грн, підкреслив Порошенко.
Говорячи про підвищення акцизних ставок на тютюнові вироби, голова Наглядової ради НБУ зазначив, що такий крок не загрожує економіці України. За його словами, в даний час акцизні ставки на тютюнові вироби в Україні є найбільш низькими в Європі. "Серйознішою перешкодою є наявність валютного збору до Пенсійного фонду у розмірі 0,5 % і коли мова йде про необхідності його негайного скасування і компенсації виникаючих недонадходжень до бюджету, як першочерговий варіант, я б запропонував збільшення акцизу на тютюнові вироби", - сказав Порошенко.
Раніше сьогодні Президент України Віктор Ющенко заявив, що уряду не вдалося дати адекватної відповіді зростанню інфляції. "Кабмін з цим не впорався", - сказав він. Глава держави зазначив, що про це свідчить, зокрема, той факт, що за підсумками I кварталу 2008 р. рівень інфляції в Україні склав 9,7% при запланованому річному показнику 9,6%. "І немає, на жаль, підстав вважати, що в квітні буде інша ситуація", - сказав Ющенко.
На думку глави держави, подолання інфляційних погроз у довгостроковій перспективі необхідно здійснювати шляхом структурних реформ, які дозволяють створити ефективну пропозицію на ринку.
Нагадаємо, Державний бюджет України на 2008 р. сформований на базі прогнозу зростання ВВП на рівні 6,8% та інфляції - 9,6%.
За прогнозами експертів, до кінця 2008 р. в Україні інфляція може перевищити 20%.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас