Страховий ринок перейшов межу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Страховий ринок перейшов межу

237
Парламент дозволив страховим і перестрахувальним брокерам-нерезидентам надавати послуги, не відкриваючи представництва в Україні, а лише письмово повідомляючи Держфінпослуг про свої плани.
Експерти вважають, що нові правила значно спростять роботу іноземним компаніям і дозволять українським страховикам легше виходити на міжнародні ринки завдяки спрощенню вимог до перетікання капіталу.
У рамках ратифікації договору про вступ України до СОТ Верховна рада прийняла зміни в закон "Про страхування", якими спростила умови виходу в Україну іноземних страхових і перестрахувальних брокерів. Зокрема, була скасована норма про те, що брокери-нерезиденти можуть надавати послуги лише через постійні представництва в Україні, які повинні бути зареєстровані як платники податків і включені в держреєстр страхових або перестрахувальних брокерів.
Іноземці одержали право відразу після вступу України до СОТ здійснювати на території України свою діяльність у частині страхування ризиків, пов'язаних з морськими перевезеннями, комерційною авіацією, запуском космічних ракет і фрахтом (у тому числі супутників), тільки письмово повідомивши про це Держфінпослуг.
Учасники ринку впевнені, що із вступом України до СОТ на страховий ринок почнуть активно виходити іноземні страхові і перестрахувальні компанії. Глава правління страхової групи ТАС Дмитро Грицута вважає, що масовий вихід іноземців може стати загрозою для українських перестрахувальників. Але на думку голови правління СК "Крона" Анатолія Іванціва, без представництва іноземної компанії буде технічно складно здійснювати свою діяльність в Україні. "Буде потрібний якийсь офіс, що буде налагоджувати контакти, - упевнений він. - Крім того, великих ризиків поки не так багато, як хотілося б страховикам, і вони вже всі перестраховані, у тому числі на західному перестрахувальному ринку. А в Україну виходять в основному страховики, які цікавляться рітейловим страхуванням".
При цьому українські гравці відзначають, що всі великі ризики вже перестраховані за кордоном, і тому боротьба за цей ринок буде проходити саме між іноземними брокерами. "Ця вимога вводиться з перспективою на вступ у Євросоюз. А багато іноземних брокерів, які збиралися серйозно працювати в Україні, уже відкрили тут свої представництва", - говорить президент Федерації страхових посередників Сергій Ішаков.
Крім того, страховики сподіваються, що завдяки прийнятому закону в довгостроковій перспективі вони також зможуть виходити на зовнішні ринки. "Закон знімає обмеження на перетікання капіталу, - говорить президент СК 'Аска' Олександр Сосіс. - Ми теж будемо страхувати за кордоном: вони йдуть до нас, а ми - до них".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас