Китай підписав багатомільярдні угоди про постачання ЗПГ з Катару — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Китай підписав багатомільярдні угоди про постачання ЗПГ з Катару

Енергетика
242
Китай підписав дві довгострокові угоди про закупівлю зрідженого природного газу з Катару, вартість яких визначається в десятках мільярдів американських доларів.
Як повідомляє британська ділова газета Financial Times, PetroChina (PTR) уклала договір з Катаром та Royal Dutch Shell (RDS-B), що виступає партнером цієї держави, про щорічну поставку 3 млн. тонн зрідженого природного газу, або ЗПГ, протягом 25 років, починаючи з 2011 року. І хоча умови контракту не були розкриті, виходячи із ціни на нафту $100 за барель аналітики із шотландської консалтингової фірми Wood Mackenzie вважають, що вартість такої угоди може скласти $60 млрд.
Інша рамкова угода про поставки 2 млн. тонн ЗПГ на рік, починаючи з 2009 року, була підписана CNOOC (CEO), провідним китайським імпортером даного енергоносія.
На думку видання, дані угоди вказують на те, що офіційний Пекін усвідомлює, що для того, щоб забезпечити поставки ЗПГ, йому необхідно закуповувати його за цінами світового ринку. Це означає, що попит на цей вид палива на і без того напруженому світовому ринку ЗПГ підсилиться, і іншим країнам прийдеться купувати його за більш високими цінами. Адже, за словами аналітика з Wood Mackenzie Френка Харріса, три-чотири роки тому передбачалося, що газ із проектів у Катарі буде поставлятися в країни Атлантичного басейну, і головним чином - у США. Але, судячи з укладених угод, у Сполучені Штати буде поставлятися набагато менше ЗПГ, ніж передбачалося раніше.
За матеріалами:
K2Kapital
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас