Fitch Ratings: Поточний борг Києва складає 4,4 млрд грн — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Fitch Ratings: Поточний борг Києва складає 4,4 млрд грн

Казна та Політика
72
Поточний борг Києва складає 4,4 млрд грн. Такі дані містяться в повідомленні Fitch Ratings.
Це складає 21,4% від закладених до бюджету доходів на весь 2008 р. Аналітики агентства вважають загальне боргове навантаження української столиці помірним. Проте основна частина боргу представлена довгостроковими запозиченнями в доларах (98% загального боргу), що значною мірою піддає Київ валютному ризику.
Разом з тим столичний бюджет має високий рівень ліквідності, відзначає Fitch Ratings. Станом на 14 березня ц.р. залишки на бюджетних рахунках перевищували 700 млн грн, а кошти на банківських рахунках складали 240 млн дол. Ці кошти можуть бути використані для погашення боргу. Обсяги цих коштів значно перевищують потреби міста у виплатах за боргом у 2008 р. (у листопаді 2008 р. наступає термін погашення з внутрішніх облігацій обсягом 100 млн грн, а в серпні 2008 р. - з єврооблігацій обсягом 150 млн дол.).
Також Fitch Ratings присвоїло очікуваний національний довгостроковий рейтинг "AA+(ukr)" випуску облігацій Києва на 1,275 млрд грн. Як наголошується в повідомленні Fitch Ratings, рейтинг відображає очікування Fitch щодо того, що економічне зростання Києва, обумовлене інвестиціями, забезпечить приріст доходів і дозволить підтримати операційний баланс міста на поточному високому рівні.
Крім того, Fitch очікує, що боргове навантаження, що збільшується, залишатиметься на керованому рівні.
У 2005-2007 рр. Київ здійснив великий обсяг капітальних витрат і планує подальше збільшення витрат міського бюджету. Надходження від нової емісії облігацій будуть використані для фінансування великих інфраструктурних проектів. Облігації обсягом до 1,275 млрд грн передбачається розмістити на внутрішньому ринку з терміном обігу 10 років.
Нагадаємо, 11 березня ц.р. Standard & Poor's оголосило про привласнення попереднього рейтингу "BB-" передбачуваному випуску пріоритетних незабезпечених облігацій міста Києва на суму 1 млрд 250 млн грн (близько 250 млн дол.).
Рейтингові оцінки, що виставляються компанією, мають буквене позначення: від оцінки AAA, що привласнюється виключно надійним емітентам, до оцінки D, що привласнюється емітенту, що оголосив про дефолт. Між оцінками AA і B можуть бути проміжні оцінки, що позначаються знаками плюс і мінус (наприклад, Bbb+, BBB і BBB-).
Зокрема, "АА+" означає, що емітент платоспроможності підвищений і володіє дуже високими можливостями з виплати відсотків за борговими зобов'язаннями і самих боргів.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас