Землю навколо Окружної зараз не чіпатимуть — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Землю навколо Окружної зараз не чіпатимуть

Нерухомість
274
Раніше осені відчуження земельних ділянок навколо майбутньої Великої кільцевої дороги не відбудеться. Доти, поки не закінчиться проектування першої ділянки дороги і парламент не прийме закон про відчуження земель у зв'язку із суспільною необхідністю. Експерти прогнозують, що за цей час кількість потрібних для будівництва ділянок дороги може збільшитися.
"Ми знаємо, що є 1415 га землі, що повинна бути відчужена. І планували дорогу так, щоб максимально обійти землі приватної власності. Але всі не вдалося. А скільки конкретно гектарів чужої землі державі прийдеться викупити, буде зрозуміло тільки після остаточного уточнення дорожнього полотна", - повідомив Віктор Щербаченко, головний інженер інституту "Укргіпродор". За його словами, проектні роботи закінчаться не раніше жовтня. І тільки першої ділянки, довжиною 74 км від траси Київ - Луганськ (у районі Обухова) за аеропортом "Бориспіль" до траси Київ - Харків і навколо Борисполя, що планують встигнути побудувати до Євро-2012.
Як раніше писали, у січні президент дав розпорядження Кабміну розробити механізм вилучення та викупу землі для громадських потреб за три місяці. Керівник головної служби з питань соціально-економічного розвитку секретаріату президента Роман Жуковський тоді оцінював обсяг приватної землі, необхідної для будівництва дороги, в 1,2 тис. га. Ріелтори оцінюють ринкову вартість цих ділянок в $600 млн.
Вилучення землі буде проводитися поетапно, і відомство підготувало законопроект", - стверджує заступник голови Мінтрансзв’язку Вадим Гуржос. За його словами, буде двостадійна процедура вилучення землі, і вона буде стосуватися не тільки Великої окружної. "Спочатку землю оцінять і запропонують власникам компенсацію за ринковими цінами або відповідну ділянку, а потім, якщо власник не погоджується і буде цілеспрямовано затягувати відчуження, то земля буде просто вилучатися", - додав Гуржос.
Його підтримує і губернатор Київщини Віра Ульянченко: "Поки не прийнято закон, ми нічого не можемо оцінювати і пропонувати". За її словами, облрада вже резервує землю запасу області, щоб якщо буде потреба, замінити необхідні ділянки. "Ми намагалися максимально обійти житлову забудову. Звичайно, не обійшлося без того, щоб проект дороги захоплював розпайовану землю. Уже припускаємо проблеми з відчуженням землі в Броварському, Вишгородському і Києво-Святошинському районах", - стверджує Ульянченко. Однак скільки грошей планується виділити на компенсацію і скільки га землі зарезервовано, пані губернатор не уточнила.
Коли буде прийнятий закон про відчуження землі для громадських потреб, ніхто спрогнозувати не береться. А до цього часу, можливо, і кількість приватних ділянок навколо Окружної збільшиться. Експерти прогнозують не тільки збільшення вартості землі біля можливого місця будівництва дороги, але і збільшення кількості судових розглядів після її оцінки.
Тим більше що міністр транспорту Йосип Вінський назвав ще один варіант відчуження землі уздовж Великої окружної: "Якщо ми після затвердження проекту виявимо, що на розпайованій землі стоять будинки і є незаконна зміна цільового призначення, то все буде повертатися і ділянки вилучатися. Тоді таким людям ніхто нічого компенсувати не буде".
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас